Svijet

Ruska novinarka nakon protesta na državnoj televiziji: Bojim se za sigurnost svoje djece. Neću bježati iz zemlje

Ruska novinarka koja je prekinula emitiranje vijesti na državnoj televiziji držeći transparent protiv invazije na Ukrajinu, kazala je kako se sada boji za svoju sigurnost i sigurnost svoje djece.

Marina Ovsjanikova je navela da ne planira bježati iz zemlje i da se nada da neće dobiti dodatne kaznene prijave. Rekla je za Reuters kako se nada da njezin protest nije bio uzaludan i da će Rusi otvoriti oči i pažljivije razmišljati o ratnoj propagandi. 

Podsjetimo, novinarka je u ponedjeljak navečer s antiratnim transparentom utrčala u emisiju ruskog večernjeg informativnog programa na državnom Kanalu 1.

“Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vam lažu. Rusi su protiv rata”, stajalo je na natpisu s kojim je utrčala u program uživo. Moglo se čuti i kako ponavlja riječi “ne ratu, zaustavite rat”. Plakat je bio jasno vidljiv nekoliko sekundi prije nego što je program prekinut te prebačen na unaprijed snimljen prilog. 

Prije svog proteta snimila je video u kojem je rekla da ju je “sram raditi za propagandu Kremlja”. “Sram me što sam si dopustila da lažem s televizijskog ekrana. Sram me što sam dopustila da se Rusi pretvore u zombije”, rekla je i dodala: “Samo smo šutke promatrali ovaj nehumani režim.”

Ovsjanikova je kazala da joj je otac Ukrajinac te da se cijeli svijet sada okrenuo protiv Rusije. “Sljedećih 10 generacija neće se moći očistiti od sramote ovog bratoubilačkog rata.” BBC piše da su njeni kolege na Kanalu 1 navodno bili iznenađeni njenim postupcima. 

Ovsjanikova je jučer kažnjena s 30.000 rubalja zbog “organiziranja neovlaštenog javnog događanja” i puštena na slobodu.

Po optužbi za koju je kažnjena izjasnila se nevinom, javlja BBC. Ovsjanikova je u videu pozvala ruski narod na proteste protiv rata u Ukrajini, rekavši da samo on ima “moć zaustaviti ovo ludilo”.

Nije za sada poznato hoće li se suočiti s odvojenim optužbama u vezi s protestima na TV-u uživo, a postoji i mogućnost da će biti procesuirana prema ozbiljnijem, novom kaznenom zakonu koji zabranjuje nazivanje ruske vojne akcije u Ukrajini “invazijom”, za što je predviđena zatvorska kazna.

Ovsjanikova je nakon ročišta rekla novinarima da dva dana nije spavala te da je ispitivana više od 14 sati bez pravne pomoći ili mogućnosti da kontaktira svoju obitelj. “To je bila moja antiratna odluka. Sama sam je donijela jer mi se ne sviđa što je Rusija započela ovu invaziju. Bilo je zaista strašno”, rekla je za BBC dok je izlazila sa suda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare