Svijet

Ruska novinarka se uživo u eteru pobunila protiv rata. Prijeti joj 10 godina zatvora

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova optužena je danas za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, zbog čega može biti kažnjena zatvorskom kaznom do 10 godina, objavio je njezin advokat na Telegramu.

Optužbe se odnose na proteste prošlog mjeseca kada je na obali rijeke Moskve, nasuprot Kremlju, podigla antiratni plakat i objavila fotografije protesta na svom Telegram kanalu.

Ovsjanikova, rođena u Ukrajini, postala je poznata u martu, nakon što je za vrijeme emitiranja vijesti uživo upala u studio na ruskoj državnoj televiziji, gdje je u to vrijeme bila zaposlena, s antiratnim plakatom. Zbog protivljenja ruskoj ofenzivi u Ukrajini Ovsjanikova je već nekoliko puta bila uhapšena i kažnjena.

Ranije danas je objavila da su savezni istražitelji na silu upali u njezinu kuću oko šest sati ujutro kako bi izvršili pretres, prije nego što su je odveli kako bi se protiv nje podigla optužnica.

Isti dan je nezavisni list Novaja Gazeta kažnjen s 350.000 rubalja (5700 američkih dolara) zbog “zloupotrebe slobode medija”. List je kažnjen zbog reportaže iz Hersona, ukrajinskog grada pod ruskom kontrolom.

Nakon objavljivanja teksta u martu, Novaja Gazeta je maknula reportažu sa svoje internetske stranice na zahtjev ruskog medijskog regulatora Roskomnadzora, rekla je glasnogovornica lista Nadežda Prusenkova. Novaja Gazeta, dodala je Prusenkova, namjerava uložiti žalbu.

Glavni urednik lista Dimitrij Muratov 2021. je za svoju borbu za slobodu izražavanja nagrađen Nobelovom nagradom za mir. Nakon više upozorenja Roskomnadzora list je obustavio svoje aktivnosti u Rusiji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare