patrijarh Kiril, Vladimir Putin, Rusija
Svijet

Ruska pravoslavna crkva kupila zgrade s pogledom na vojne baze: Špijunira li Putin NATO iz bogomolje

Posljednjih je godina Ruska pravoslavna crkva kupila nekoliko značajnih nekretnina u Norveškoj. I to vrlo zanimljivo – neke se nalaze u blizini vojnih baza. Lokalni norveški list Dagbladet iz Bergena piše tako, kako jedna od nekretnina, ona u Sereidi ima odličan pogled na najvažniju norvešku pomorsku bazu, Haakonsvern.

To je glavna baza Kraljevske norveške mornarice i najveća pomorska baza u nordijskim zemljama. List otkriva kako je nekretninu, 2016. godine kupila župa Bogojavljenja Moskovske patrijaršije. Bogomolja se nalazi na uzvisini udaljena tri kilometra od Haakonsverna, a s parcele se pruža potpuni pregled prilaza i velikih dijelova pomorske baze.

Ruska pravoslavna crkva je od 2017. do 2021. kupila još nekoliko objekata u norveškoj obalnoj regiji Rogaland. Informacije koje je dobio Dagbladet pokazuju i kako se kongregacija u Bergenu, povezana s Patrijaršijom u Moskvi, smjestila u blizini jednog od najvažnijih objekata norveških oružanih snaga. Konkretno, u Stavangeru djeluje župa Svete velikomučenice Irine, a vjerski objekt se nalazi samo petnaestak minuta hoda od sjedišta JWC – NATO Joint Warfare Centra. Kad su novinari Dagbladeta posjetili župnu kuću, nisu nikoga u njoj vidjeli.

„Na prozorima su bili križevi, svijeće i druge vjerske relikvije. Kroz podrumske prozore nazire se jednostavna soba za sastanke s bijelim plastičnim stolnjacima na stolovima. Na policama su knjige, a u kutu dječje igračke. No, na glavnom katu svi su prozori bili prekriveni debelim zavjesama”, opisuju norveški novinari što su zatekli.

Ometanje i prisluškivanje

Alpha Sefland Winge, norveška stručnjakinja za sigurnost, smatra kako nekretnine u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, koje se nalaze blizu norveških vojnih baza mogu u sigurnosnom smislu biti problematične.

„Naravno da bi se ti objekti mogli koristiti za nešto drugo osim za vjerske svrhe. Puno je mogućnosti za što bi se mogli upotrebljavati. Moguće je iz njih ometati ili presretati signale, prisluškivati… Možete upravljati dronovima odatle ili ponuditi smještaj ljudima koji mapiraju to područje”, navela je.

Winge napominje i kako se crkveni toranj kod župne kuće također može koristiti za razne svrhe.

“Moguće je postaviti kameru na krov ili kulu. Imaju vrlo dobar pogled na Haakonsvern, ne možete ga promašiti”, kazala je Winge.

S druge strane, kad su u pitanju vjerski objekti vrlo je delikatno prema njima bilo kako postupati jer se nadasve poštuju vjerske slobode. Toga su Rusi itekako svjesni. Ruska pravoslavna crkva ima i nekretnine u Kirkenesu, gradu na krajnjem sjeveroistoku, nekoliko kilometara od granice s Rusijom. Mnogi Rusi tu žive na norveškoj strani granice.

Moćna crkva

O povezanosti patrijarha Kirila i Vladimira Putina ne treba puno trošiti riječi.

I vrapci na grani znaju da je poglavar Ruske pravoslavne crkve iznimno blizak saveznik ruskog predsjednika i zagovornik rata u Ukrajini. Ruska pravoslavna crkva vrlo je moćna, a samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik naredio mobilizaciju, patrijarh Kiril je poručio da će ruski vojnici koji poginu u ratu protiv Ukrajine biti očišćeni od svih svojih grijeha.

Nedavno je pozvao svećenstvo i vjernike da se dva dana mole za zdravlje Vladimira Putina u čast njegovog 70. rođendana. Velika Britanija i Kanada uvele su osobne sankcije poglavaru Kirilu zbog njegove podrške ratu u Ukrajini, a sankcije Europske unije dosad je izbjegao isključivo zahvaljujući inzistiranju mađarskog premijera Viktora Orbana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare