Region

Ruski mediji razotkrili Vučićev igrokaz: Došao nas je moljakati…, traži niže cijene plina da upiše ličnu pobjedu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić opet se, već 19. put u proteklih sedam godina, susreće s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U njegovoj crnomorskoj rezidenciji u Sočiju, gdje Putin u posljednje vrijeme uglavnom prima strane državnike. Glavna tema razgovora je cijena plina. Vučić je ovaj put otišao Putinu kako bi isposlovao “najniže cijene plina u Evropi”, odnosno da dobije “najprijateljskiju cijenu kakvu može”.

S obzirom na to da su u Kremlju Vučićevu posjetu najavili kao dolazak “saveznika i druga” te naglasili da je Rusija “garant srpskog teritorijalnog suvereniteta”, i neki ruski mediji, poput moskovskoga Komersanta, pišu da je “moljakanje” Putina za nižu cijenu zapravo tek Vučićeva predstava za srbijansku unutarnju upotrebu: kako bi pokazao da su “obaranje cijene plina” i Putinova dobrohotnost njegova lična pobjeda, žrtva, sposobnost i dostignuće, čime je Srbiji omogućio najpovoljnije cijene plina dok Evropu trese energetska kriza.

A to će, konstatiraju moskovski mediji, itekako iskoristiti na proljetnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Ovom posjetom Putinu Vučić, očito, otvara svoju predizbornu kampanju. Naime, Vučić se prije polaska u Soči obratio srbijanskoj javnosti rekavši kako putuje u Rusiju da bi se izborio za što prihvatljiviju cijenu plina te da se nada kako će Vladimir Putin shvatiti i uslišiti njegove molbe i želje. U razgovoru za ruske medije istaknuo je da je to nasušna potreba srbijanskoga gospodarstva koje “ima najbrži i najveći rast u Evropi”.

Doduše, neki ruski mediji pišu kako je još u oktobru Vučić zapravo dobio obećanje da će Srbija dobiti plin po “drugarskoj tarifi”. Naime, prilikom posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Beogradu prije mjesec i po dana, Jurij Borisov, ruski potpredsjednik vlade koji je bio u ruskoj delegaciji, još je tada izjavio da će Rusija Srbiji “isporučivati plin po povoljnim cijenama bez obzira na energetsku krizu u Evropi i divljanje cijena plina”.

PROČITAJTE  Vučić i Vulin krenuli u gušenje protesta: Policija mi je jutros pokucala na vrata, rekli su da imaju poruku za mene

Srbija se nada da će uspjeti dobiti plin po cijeni od 270 dolara za hiljadu kubika (trenutna cijena na svjetskom tržištu iznosi oko hiljadu dolara). Ruski mediji tada su pisali da je Moskva ponudila 700 dolara, ali da može spustiti na oko 500 dolara za hiljadu kubika, piše Jutarnji list.

Aleksandar Vučić je nedavno rekao kako je i to puno jer bi i pri toj cijeni rashodi porasli za 600 miliona dolara godišnje, a to bi izazvalo kolateralne milijardske gubitke u privredi. Pretpostavka je i ruskih medija da će cijena plina biti niža, ali će sve biti predstavljeno kao veliki Vučićev uspjeh i kao rusko izlaženje u susret svom savezniku, mada je sve dogovoreno.

Podsjetimo da trenutno najpovoljniju cijenu plina ima Lukašenko – ispod 200 dolara. U Srbiji se mnogi, pogotovo u opoziciji, pitaju kolika će zapravo “biti cijena niske cijene plina”. Što će sve Srbija odnosno Vučić dati Putinu? Tako se Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine pita na kakve je političke koncesije Vučić pristao te ubraja li se u to usporavanje, pa čak i zaustavljanje evropskih integracija, odnosno pregovora s EU, koji su ionako u krizi jer Srbija već više od godinu i po nije otvorila nijedno novo pregovaračko poglavlje.

Doduše, Vučić se razočarao u evropski put nakon nedavnog summita EU – Zapadni Balkan u Brdu kod Kranja, gdje je direktno rečeno da proširenja teško da će biti u sljedećih deset godina. Upravo tu činjenicu Rusija koristi, a i Vučić.

PROČITAJTE  Kremlj kaže da će Putin i Biden održati videosastanak, tema je Ukrajina

Druga važna tema je Kosovo. Rusija je tu na strani Srbije, mada i ruski analitičari smatraju da se Moskva tu više vodi svojim nego srpskim interesima.

Prorežimska TV stanica RT tako kaže da Rusija u pitanju Kosova svojom diplomatskom, ekonomskom i vojnotehničkom podrškom pomaže Srbiji da “odoli pritiscima Zapada”. – Beograd je zainteresiran da mu Rusija bude jamac i zaštita od grubog upletanja Zapada u srpske unutarnje poslove, pogotovo jer Washington ima dugoročni plan za demontažu i smjenu političkog vodstva zemlje i postavljanje Zapadu lojalnijih figura na vlast – kaže Pavel Feldman iz moskovskog Strateškog instituta.

Očito, ruska strana smatra da se Vučić sve više približava Rusiji, koja će mu pomoći da zadrži vlast, pa i po “Lukašenkovskoj metodi”. U povodu Vučićeva dolaska u Soči, neki ruski mediji podsjećaju da je Rusija pružila podršku Srbiji prilikom, kako kažu, “nedavnih provokacija Albanaca” na Kosovu – misle na napetosti oko registarskih tablica na vozilima i obračuna sa švercerima na sjeveru Kosova gdje većinom žive Srbi – kada je uz srbijanskog ministra obrane Nebojšu Stefanovića ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko vršio smotru srbijanskih trupa nedaleko od kosovske granice.

Navodi se da je nedavno Srbija iz Rusije dobila 30 tenkova T-72 m, šest aviona MiG-29, četiri helikoptera Mi-35, raketni sustav Pancir te “desetke borbenih oklopnih vozila”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare