Svijet

Ruski nobelovac prodat će svoje priznanje kako bi prikupio novac za ukrajinsku djecu

Ruski novinar Dmitrij Muratov, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir, prodat će svoju medalju na aukciji kako bi prikupio novac za ukrajinsku djecu.

“Kako biste pomogli djeci Ukrajine možete i morate dati najdragocjenije i najvažnije što imate. I odlučili smo na licitaciju staviti zlatnu Nobelovu medalju”, napisao je Muratov na Twitteru.

Uredniku liberalnog lista Novaya Gazeta nagrada je dodijeljena zajedno s koleginicom novinarkom Mariom Ressom za “njihove napore u zaštiti slobode izražavanja, koja je preduvjet za demokratiju i trajni mir”.

Ruske novine “Novaya Gazeta”, koje su poznate po izrazito kritičnom stavu prema ruskim vlastima, obustavile su svoje štampane i internetske operacije u martu nakon upozorenja Moskve zbog izvještavanja o ratu između Rusije i Ukrajine.

Odluka o aukciji Nobelove nagrade dolazi nekoliko dana nakon što je pobjednik Eurovizije, ukrajinski bend “Kalush Orchestra” otkrio da je na aukciji prodao trofej 2022. kako bi prikupio sredstva za ukrajinsku vojsku.

Stakleni mikrofon, dodijeljen bendu na takmičenju u Torinu ranije ovog mjeseca, donio je 900.000 eura, a kultni ružičasti šešir frontmena Oleha Psiuka dodatnih 370.000 dolara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare