Svijet

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao ukaz o prekidu učešća Rusije u sporazumima u okviru Vijeća Evrope

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Vijeća Evrope, navodi se u dokumentu koji je objavio zvanični ruski internetski portal specijaliziran za informacije iz oblasti zakonodavstva, prenosi Aljazeera Balkans.

Počevši od 16. marta 2022. godine, Rusija će se povući iz Grupe za međunarodnu saradnju u vezi s drogama i bolestima zavisnosti Vijeća Evrope (Grupa Pompidu), djelimičnog sporazuma Vijeća Evrope iz 1990. godine o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, otvorenog djelimičnog sporazuma o saradnji u prevenciji, zaštiti i organiziranju pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama, Proširenog djelimičnog sporazuma o sportu, Proširenog djelimičnog sporazuma o kulturnim putevima i iz Opservatorije za nastavu historije u Evropi, navodi se u ukazu.

Rusija više neće učestvovati ni u radu Fonda za kulturnu podršku Vijeća Evrope (Eurimages) i Evropske audiovizuelne opservatorije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Rusija je pristupila Vijeću Evrope prije 26 godina.

Delegati iz ove zemlje su od 1996. godine učestvovali u pet glavnih formata saradnje: međuvladinoj (Komitet ministara Vijeća Evrope, CMCE), međuparlamentarnoj (Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, PACE), međuregionalnoj (Kongres lokalnih i Regionalne vlasti), sudskoj (Evropski sud za ljudska prava) i nevladinoj (Konferencija međunarodnih organizacija Vijeća Evrope).

Moskva je 15. marta ove godine počela proces istupanja iz Vijeća Evrope.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare