Svijet

Ruskinja u šokantnom razgovoru dozvolila mužu da siluje Ukrajinke: ‘Možeš, samo nosi zaštitu’

Identitet ruskog vojnika i njegove supruge koji su u telefonskom razgovoru pričali o silovanju ukrajinskih žena, otkriveni su nakon istrage Ruskog servisa Radija Slobodna Europa (RSE) i Schemes (Skhemy) – istraživačkog projekta Ukrajinskog servisa RSE.

Istragom je utvrđeno da su Roman Bajkovskij (27) i njegova supruga Olga Bajkovskaja, djevojačkog prezimena Pinjasovaja, odgovorni za šokantan poziv koji je potaknuo strah od masovnog silovanja ukrajinskih žena od strane ruskih vojnika.

U pozivu, za koji su ukrajinske sigurnosne službe u regiji Herson na jugu zemlje rekle da su ga presrele prije nego što su ga objavile ranije ovog mjeseca, može se čuti kako žena daje dopuštenje muškarcu da siluje Ukrajinke.

“Da, dopuštam. Samo nosi zaštitu”, kaže žena kroz smijeh.

RSE i Scheme zaprimili su telefonske brojeve učesnika ovog zloglasnog poziva od izvora u ukrajinskim sigurnosnim službama, te su koristili brojeve kako bi pronašli profile Bajkovskog i njegove žene na društvenim mrežama.

Par koji je rođen i odrastao u ruskom Orjolu, gradu oko 350 kilometara jugozapadno od Moskve, preselio se na Krim nekoliko godina nakon što je Rusija anektirala ovaj ukrajinski poluotok.

Objave Bajkovskovove majke, Irine Bajkovskaje, na društvenim mrežama pokazuju da je on pripadnik ruskih oružanih snaga.

Bajkovskij je, kada ga je kontaktirao RSE, potvrdio svoj identitet i rekao da se nalazi u Sevastopolju, krimskoj luci u kojoj je sjedište ruske crnomorske flote. Međutim, porekao je da je on osoba sa snimka tog poziva.

Olga Bajkovskaja potvrdila je da je njezin suprug bio u Sevastopolju, rekavši da je ranjen i da se, kada ju je RSE kontaktirao, liječi u bolnici.

Ni jedno ni drugo nisu dali odgovore na ostala pitanja.

Unatoč poricanju Bajkovskog, njegov glas i glas njegove supruge podudaraju se s glasovima koji su se čuli u pozivu koji su presrele ukrajinske sigurnosne službe, izvijestili su RSE i Scheme.

Niko Bajkovskog nije optužio za silovanje i protiv para nisu podignute optužnice.

Čak i da su se možda našalili u razgovoru, snimka telefonskog poziva pojavila se usred sve većeg broja navoda ukrajinskih žena da su ih silovali ruski vojnici koji su ih okupirali tokom invazije na Ukrajinu.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) je u izvještaju od 3. aprila dokumentirala prve prijavljene optužbe za silovanje. Nekoliko novih uslijedilo je nakon povlačenja ruskih snaga iz gradova oko prijestolnice Kijeva.

Istog dana kada je objavljen izvještaj HRW-a, britanska ambasadorica u Ukrajini Melinda Simmons nazvala je silovanje elementom ničim izazvane ratne kampanje Rusije.

“Iako još ne znamo potpuni opseg njegove uporabe [silovanje] u Ukrajini, već je jasno da je dio ruskog arsenala”, napisala je Simmons.

“Žene su silovane pred svojom djecom, djevojke pred njihovim porodicama, kao namjerni čin pokoravanja.”

Silovanje je ratni zločin i vojnici optuženi za takva nedjela mogli bi, nakon hapšenja, biti izvedeni pred međunarodne sudove. Njihovi zapovjednici također mogu biti kazneno odgovorni ako su znali za iste, a nisu ništa poduzeli da to spriječe.

Rusija nije konkretno odgovorila na ukrajinske optužbe o silovanju. No, ruski dužnosnici poriču da ruske snage u Ukrajini ciljaju na civile ili čine ratne zločine unatoč rastućim dokazima koji govore suprotno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare