Russia Today zeleni logo na crnoj podlozi
Region

Russia Today je pod sankcijama EU. Sada pokreće portal u Srbiji

Televizija Russia Today (RT), koja je pod sankcijama Evropske unije, objavila je u utorak da je pokrenula multimedijalni online portal na srpskom jeziku – RT Balkan. Početak emitiranja televizijskog programa planira se do 2024. godine.

“Vjerovatno nas nigdje u svijetu nisu očekivali toliko kao ovdje. I želim se obratiti dragim Srbima na njihovom jeziku. Braćo, gledajte RT”, poručila je u priopćenju glavna urednica RT Margarita Simonian.

Portal RT Balkan vodit će Jelena Milinčić, kćerka glavne i odgovorne urednice ruskog portala Sputnjik. On je na srpskom pokrenut 2014. godine.

“Sada će stanovnici regije imati pristup RT na srpskom jeziku, što će pružiti potpuniju sliku savremenog svijeta. Postati dio medijskog prostora Balkana za nas je veliki izazov. Ali, spremni smo na to”, rekla Jelena Milinčić.

Osim internetske stranice, RT Balkan bit će dostupan i na kanalu Telegram, te na društvenim mrežama Instagram, Twitteru, Tik-tok i YouTube.

Širenje ruske propagande

Međunarodna televizijska mreža RT objavljuje vijesti na engleskom, arapskom, španskom, francuskom, njemačkom jeziku, ima dokumentarni kanal RTD, a on line portali emitiraju sadržaje na sedam jezika.

Evropska unija uvela je početkom marta sankcije protiv dva ruska medija u državnom vlasništvu, Russia Today i Sputnika. Naveli su da manipuliraju informacijama i šire rusku propagandu o brutalnom napadu na Ukrajinu, prenosi Hina.

“Riječi su važne u doba rata. Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacijama o sramotnom napadu na slobodnu i neovisnu zemlju. Nećemo dopustiti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži koje opravdavaju Putinov rat i da siju sjeme podjela u našoj Uniji”, izjavila je tada predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

U Komisiji su naveli da su Russia Today i Sputnik ključni mediji za promociju i podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu. Kazali su da ovi mediji predstavljaju izravnu prijetnju javnom poretku i sigurnosti u EU.

Oba medija učestvuju u koordiniranom manipuliranju informacijama i dezinformiranju, pokazala je analiza radne grupe East StratCom Evropske službe za vanjsko djelovanje, koja o tome prikuplja podatke od 2015. godine.

Srbija nije uvela sankcije Rusiji

Sankcije pokrivaju sva sredstva za prijenos i distribuciju sadržaja, poput kabela, satelita, IPTV-a, platformi, web stranica i aplikacija. Sve relevantne licence, ovlaštenja i dogovori o distribuciji su suspendirani.

Ove mjere pokrivaju sve države članice EU i odmah se izravno primjenjuju, navela je Komisija.

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano u julu ove godine je, komentirajući tada najavu da će RT otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu, rekao da se “od Srbije kao zemlje kandidata očekuje da se postupno usklađuje s vanjskom i sigurnosnom politikom Unije i njezinim odlukama”. Podsjetio je da je EU “uvela ograničenja na emitiranje, distribuciju i reklamiranje RT-a u okviru sankcija koje su odgovor na nelegalnu rusku agresiju protiv Ukrajine”.

Od zemalja zapadnog Balkana, jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji i odbija se uskladiti s vanjskom politikom EU, objašnjavajući svoje stajalište zaštitom državnih i nacionalnih interesa, dok u vrijeme energetske krize ima osiguranu opskrbu ruskim plinom i nastoji sačuvati dobre političke i privredne odnose s Moskvom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare