Vijesti

Ružnić: Grupi migranata koja se obračunala u Bihaću izrečena je mjera protjerivanja iz BiH prije dvije godine. Otkud oni još tu?

Nakon ubistva i pokušaja ubistva, koji su se desili prošlog petka u centru Bihaća, u međusobnom obračunu migranata, zasjedala je Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu.

Zbog narušene sigurnosne situacije zatražen je aktivniji zajednički rad svih policijskih agencija i nadležnih institucija na izmještanju migranata s ulica u prihvatne centre.

“Jasno smo zatražili da svi koji su uključeni u ovaj proces rade svoj posao, a mi ćemo poduzeti ono što je u našoj moći. Zajedno će MUP USK, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove s Gradskom upravom i općinskim upravama organizirati akcije koje će koordinirati Služba za poslove sa strancima, da se svi migranti s ulica smjeste u kampove”, kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK i predsjednik Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u USK.

Kazao je da je neophodno da se ide u pravcu rješavanja problema ilegalnog prijevoza migranta, a to se posebno odnosi na taksiste, koji su bili saučesnici u nedavnom slučaju.

“Pozivam sve prijevoznike u ime svih građana da ne vrše prijevoz ilegalnih migranata, jer ćemo morati poduzeti ono što je u našoj nadležnosti”, kazao je Ružnić.

Od Službe za poslove sa strancima u BiH zatražen je izvještaj o tome kako je došlo do obračuna migranata na ulici.

“Radi se o grupi osoba kojima je izrečena mjera protjerivanja iz BiH prije dvije godine, a i dalje borave u našoj državi. Iz Službe za poslove sa strancima u BiH moraju dati odgovor kako. Uz to, zašto nas nisu putem koordinacije policijskih tijela informirali o pucnjavi u PPC Lipa prije nekoliko dana, a koja je, prema dosadašnjoj istrazi, prethodila ovom nemilom događaju. Mi za sada nemamo jasnog odgovora”, dodao je Ružnić.

Iz MUP-a USK-a istaknuto je da je ukupna sigurnosna situacija pod kontrolom, ali da se ovakvi pojedinačni slučajevi moraju preduhitriti.

“Daleko je manji broj krivičnih djela i manji je broj migranata na području USK, ali je zastrašujuće da su migranti došli do vatrenog oružja i da je došlo do ubistva. Osumnjičenima za ovaj nemili događaj je određen jednomjesečni pritvor, a mi ćemo provesti detaljnu istragu o svemu. Stanje sigurnosti može biti bolje samo je potrebna jača koordinacija nadležnih institucija i inspektori treba da rade svoj posao”, kazao je Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK.

Ukupno u kampovima u USK-a trenutno boravi oko 780 migranata, a kapaciteti PPC Lipa su popunjeni svega 25 posto zbog čega je zatraženo zatvaranje PPC Miral u Velikoj Kladuši i Borići u Bihaću.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare