Politika

Ružnić za Raport: Brutalna želja SDA za vlašću uvela USK u blokadu. Nadam se da će kod ostalih zastupnika preovladati razum

Finansijska blokada Unsko-sanskog kantona u koju ga je uvela SDA, mogla bi uskoro biti otkočena.

Naime, kako smo jučer objavili, do blokade došlo je zbog neusvajanja budžeta USK kao ni odluke o privremenom finansiranju. Skupštinskog većini koju predvodi NES nedostajao je jedan zastupnik – Anel Šahinović. On se nalazi u Turskoj na liječenju i zbog toga je onemogućen da prisustvuje sjednici.

Upravo to je iskoristila SDA, čiji zastupnici nisu htjeli glasati za budžet i ostale finansijske dokumente te su tako svjesno uveli kanton u blokadu i stotine uposlenika bez plaće.

No, zastupnik Šahinović se oglasio i zatražio online sjednicu kako bi iz Turske mogao glasati za usvanjanje budžeta.

Ipak, SDA pokušava i to minirati.

Premijer USK Mustafa Ružnić za Raport kaže da je cijeli kanton u ovu situaciju dovela upravo SDA i njena brutalna želja za vlašću.

“Građani USK, budžetski korisnici i sindikati svi su svjesni da je SDA zbog neusvajanja zakonom obavezujućih Odluka o privremenom finansiranju dovela USK u finansijsku blokadu.

Jasno smo govorili da postoji parlamentarna većina i da je jedan zastupnik bolestan. Ali oni su drsko iskoristili taj prostor i krajnje nekorektno prema svima doveli kanton u blokadu neglasanjem za Odluke. Degradirali su Skupštinu USK nedolaskom na kolegije Skupštine, zatim nedolaskom na sjednice i na kraju neglasanjem za Odluke o privremenom finansiranju”, navodi Ružnić.

U međuvremenu postignut je dogovor NES-a BiH koji vodi Vladi USK i SDP-a te je potpisan sporazum.

“SDP i NES donijeli su odluke o daljem zajedničkom djelovanju i stvaranju povoljnog političkog ambijenta. Zastupnik koji je u Turskoj na liječenju tražio je održavanje online sjednice koja se može očekivati u narednih osam dana. Vlada USK će Skupštini USK uputiti novi prijedlog Budžeta za 2022 kroz dan ili dva”, najavljuje Ružnić.

On kaže da je očekuje odmah sjednicu kolegija Skupštine i zakazivanje online sjednice u narednoj sedmici.

Premijer USK u razgovoru za Raport ističe da je ista Vlada bila i protekle tri godine i da nije bilo nikakvih problema i da su svi budžetski korisnici na vrijeme dobivali plaće i ostale uplate.

“Zašto je problem baš ova 2022., izborna godina, jasno je i pticama na granama”, navodi Ružnić.

Kaže da SDA, kao i uvijek do sada, ide preko leđa građana i koristi sve moguće alate da napravi političku krizu.

“Ali je nejasno zašto ih u tome podržavaju partije koje koje se žele predstavljati građanskim opcijama? Kako je moguće biti građanska opcija, a učestvovati u finansijskoj blokadi skupa uz SDA? Dovoditi u pitanje Ustav i poistovjećivati se s neprijateljima ove države koristeći iste metode blokiranja, u najmanju je ruku zabrinjavajuće i zbog toga se nadamo da će kod predstavnika građanskih opcija prevladati glas razuma, a na kraju i zdrave logike jer iz ove situacije, kakav god bio njen krajnji ishod, politički ne mogu profitirati”, ističe Ružnić.

On na kraju ističe da građani ne vole predizborne kampanje ni onda kada se odvijaju u zakonskom vremenu, a kamoli kada su njima izloženi mjesecima prije ili kada još zbog istih trpe finansijski i svaki drugi pritisak.

“Stoga, NES USK poziva zastupnike koji su građanski orijentirani da se uključe u razgovore, u rad, da ostave lične inate i pokažu da su uz građane ovog kantona”, zaključuje Ružnić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Ružnić: Brutalna želja SDA za vlašću uvela USK u blokadu. Nadam se da će kod ostalih zastupnika preovladati razum - Cazin.BA
1 godina

[…] USK u razgovoru za Raport ističe da je ista Vlada bila i protekle tri godine i da nije bilo nikakvih problema i da su svi […]