Vijesti

S kakvim porukama premijer Hrvatske Andrej Plenković stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini: Protiv separatizma i destabilizacije, fokusirati se na reforme

Hrvatska se protivi bilo kakvim separatističkim tendencijama i prekrajanjima granica u Bosni i Hercegovini, dijeli zabrinutost međunarodne zajednice zbog nedavnih odluka parlamenta Republike Srpske, a intenzivno razmjenjujemo mišljenja unutar Evropske unije i sa svim našim saveznicima.

S tom porukom hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak ide u svoj drugi službeni posjet BiH, gdje će održati niz sastanaka u Sarajevu i Mostaru.

Hrvatski strateški temeljni pristup koji određuje politiku prema BiH, poručuju iz Vlade, jest formula o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i to će premijer reći i u Sarajevu i Mostaru. Izrazit će se potpora BiH kao suverenoj državi, njenoj cjelovitosti, potpora daytonskom konceptu i evropskom putu, prenosi “Jutarnji list”.

Teška situacija

– Hrvatska je protiv bilo kakvih separatističkih težnji i bilo kakvih odluka koje destabiliziraju ionako tešku situaciju u BiH. Mislimo da BiH treba novi izborni zakon i fokus na unutarnje reforme, koje će dovesti do ispunjavanja 14 mjera za dobivanje statusa zemlje kandidata za EU. To će ne samo ojačati europske perspektive BiH, nego donijeti i jedan novi zamah optimizma društvu i povećanje funkcionalnosti BiH. To je u interesu svih naroda u BiH, svih građana BiH, svih susjeda i nas – kažu uoči službenog posjeta BiH u Banskim dvorima.

Posjet dolazi i u trenutku zategnutih odnosa između predsjednika države i tamošnjih bošnjačkih političara zbog njegovih izjava o Srebrenici i osobnog vrijeđanja pojedinih čelnika.

Te izjave, smatraju u Vladi, sigurno ne pomažu dobrosusjedskim odnosima, jer da bi se ostvario interes Hrvata u BiH, kroz promjenu izbornog zakona, potreban je dogovor sva tri konstitutivna naroda. No, u Vladi smatraju kako je za vanjsku politiku prema BiH bitno ono što se čuje iz Banskih dvora, od predstavnika izvršne vlasti koji provode vanjsku politiku s konkretnim mjerama.

– Vlada tu ima konzistentnu politiku prema BiH, ona je uvijek prijateljska i nastojimo imati stabilizirajuću ulogu, uz podršku Hrvatima, uvažavajući različite senzibilitete i sastavnice BiH, koja je složena država, i prema kojoj je potrebno pristupati obazrivo, da bi se političkim potezima i izjavama pridonijelo stabilizaciji, a ne destabilizaciji – kažu u Vladi.

Premijer Plenković u BiH dolazi službeno na poziv predsjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltije, koji ga je pozvao na marginama nedavnog sastanka Srednjoeuropske inicijative u Budvi.

Prometno povezivanje

Plenković će biti u društvu ministara Zdravka Marića, Tomislava Ćorića, Olega Butkovića, te državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova Andreje Metelko Zgombić, a uz njega će biti i Zdravka Bušić, predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH.

U zgradi Vijeća ministara premijer će imati razgovor u četiri oka s Tegeltijom, a potom će se sastati i delegacije. Teme razgovora, osim političke stabilnosti i promjene izbornog zakona, bit će vezane i uz prometno povezivanje dviju država, energetske projekte plinofikacije, te upravljanje migracijama, posebno u svjetlu činjenice da će Hrvatska uskoro postati dio Schengena.

Plenković će se sastati i sa šestoricom čelnika dvaju domova Parlamentarne skupštine BiH. U Sarajevu će održati i posebne sastanke sa sva tri vjerska lidera.

Položit će vijenac na Vrbanja mostu, u čast poginulima u opsadi Sarajeva. Bit će organiziran i svečani ručak za izaslanstva. U poslijepodnevnim satima očekuje se dolazak hrvatske delegacije u Mostar, gdje će se sastati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare