Politika

S kim bi SDA, a s kim bi Fuad Kasumović pravio vlast u Zenici?

U Skupštini ZDK mandate je osvojilo devet stranaka, a glavno pitanje je ko će praviti vlast SDA ili Fuad Kasumović.

Stranka demokratske akcije (SDA) ostvarila je ponovo najbolji rezultat, dok u kantonalnoj skupštini prvi put neće biti zastupnika iz Stranke za BiH.

SDA je, prema objavljenim, ali još zvanično nepotvrđenim rezultatima, osvojila 45.831 glas. Odnosno 11 mandata koliko je imala i dosad, ali im je za natpolovičnu većinu za sastav Vlade ZDK-a potrebno 18 mandata.

S kim bi SDA?

“Sada imamo preliminarne rezultate i osnov za pregovore. SDA je ostala najjača stranka i to je rezultat Vlade ZDK-a koju smo vodili i u prethodna dva mandata. Još je rano govoriti o imenu mandatara, ali će sigurno biti iz SDA, dok će nam koalicioni partneri za sastavljanje nove Vlade ZDK biti dosadašnji partneri – HDZ i NES, ali i DF te dva nezavisna zastupnika, koji su ušli sa liste SBB-a. To će verifikovati i organi stranke, ali ako bude moguće, napravit ćemo i širu koaliciju”, najavljuje predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-u Miralem Galijašević.

Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad osvojila je 23.006 glasova i pet mandata i prvi put ulazi u skupštinu tog kantona. Toliko je osvojio i SDP BiH s 20.095 glasova, i izgubio jedan mandat u odnosu na izbore od 2018 godine.

A s kim bi Fuad Kasumović?

“Nastavljamo djelovati kao koalicija koja je podržala izbor Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. To znači BHI-KF, SDP, NiP i NS, a sigurno je da nećemo razgovarati s SDA i Ramom Isakom, koji je ušao s liste NES-a. Tačnije, nećemo personalno pregovarati sa Isakom, jer NES ima dva mandata. Čekamo stav DF-a i SBB-a, koji vjerovatno, očekuju odluke viših nivoa svojih stranaka. Rano je govoriti o imenu mandatara”, ističe potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović.

Koalicija Demokratska fronta (DF)/Građanski savez (GS) osvojila je tri mandata i 14.127 glasova.

Tri zastupnička mjesta je osvojila stranka Narod i pravda (NiP), koja prvi put ulazi u Skupštinu ZDK. Osvojili su 11.318 glasova.

Koalicija okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) tri je mandata zadržala s 10.965 glasova.

NES osvojio je 9.328 glasova i dva mandata i prvi put pod tim imenom ulazi u SZDK. Kao A-SDA su imali također dva mandata. Dva mandata, ili jedan manje nego prije četiri godine, osvojio je i Savez za bolju budućnost BiH s 6.545 glasova.

Posljednji mandat pripao je Našoj stranci (NS), koja je osvojila 4.952 glasova te zadržala rezultat iz 2018.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare