Svijet

SAD: Bez posla ostalo 33,3 milona ljudi

S novih 3,2 miliona Amerikanaca koji su zatražili pomoć države uslijed gubitka posla, broj nezaposlenih u SAD narastao je na 33,3 miliona ljudi.

Od kako je pandemija koronavirusa proglašena polovinom marta, Sjedinjene Američke Države bilježe rapidni rast broja onih koji su izgubili posao.

Od ekonomije koja je imala rekordnu zaposlenost, za manje od dva mjeseca SAD su došle na rekordan nivo nezaposlenosti. Sada je više od 15 posto radno sposobnih Amerikanaca na birou rada. Prije nepuna dva mjeseca nezaposlenih je bilo 3,5 posto, što je rekord u zadnjih 50 godina.

Zapadni mediji ističu da će se taj broj stabilizirati. Ovosedmičnih 3,2 miliona aplikacija za pomoć manja je od prošlosedmične, kada je 3,8 miliona Amerikanaca zatražilo pomoć države. Rekordnih 6,8 miliona apliciralo je za pomoć biroa u martu ove godine i to je apsolutno najveća brojka u historiji SAD.

Od kako je proglašena pandemija koronavirusa SAD su zabilježile nekoliko neslavnih rekorda. Osim nezaposlenosti, prodaja je drastično pala i najgora je od kako se vodi evidencija o tome u ovoj državi. Isto važi i za indeks privrednog rasta.

Ekonomisti se nadaju da će se do kraja naredne godine ekonomija vodeće sile svijeta oporaviti, ali da će stanje pred-korone dostići možda tek 2022.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare