Svijet

SAD i NATO smatraju da je Ukrajini hitno potrebno više oružja

Ukrajini je hitno potrebna veća vojna pomoć i podrška Zapada neće posustati, obećali su u utorak Sjedinjene Države i NATO, suočeni s novom ruskom ofanzivom uoči prve godišnjice početka rata.

Zapadni šefovi odbrane sastali su se u Briselu kako bi razgovarali o novim zalihama oružja Kijevu, koji se zalaže za veću vatrenu moć i održavanje postojećih zaliha uključujući granate čija proizvodnja teško može pratiti rat.

“Ukrajina ima hitne zahtjeve da joj se pomogne da dočeka ovaj ključni trenutak u toku rata”, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin na sastanku takozvane Ramstein grupe saveznika Ukrajine.

Austin je rekao da očekuje da će ukrajinske snage provesti vlastitu ofanzivu na proljeće. Saveznici Kijeva rade na tome da osiguraju da imaju oklop, vatrenu moć i logistiku kako bi bila efikasna.

“Vjerujemo da će postojati prilika za njih da ispolje inicijativu”, rekao je Austin.

“Kremlj se još uvijek nada da može duže čekati nego mi, ali godinu dana kasnije mi smo više ujedinjeni nego ikad.

Ta zajednička odlučnost će pomoći da se održi zamah Ukrajine u ključnim sedmicama koje su pred nama”, kazao je Austin, prenosi FENA.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao je istu poruku o invaziji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Ne vidimo znakove da se predsjednik Putin priprema za mir. Ono što vidimo je suprotno. On se priprema za još ratova, za nove ofanzive i nove napade”, rekao je novinarima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare