Svijet

SAD i Njemačka objavili sporazum o ruskom plinovodu, Ukrajina i Poljska šokirane: Ovo je velika opasnost

Sjedinjene Države i Njemačka jučer su objavile sporazum o plinovodu Sjeverni tok 2 po kojem se Berlin obvezao da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj Rusije da iskoristi energiju kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja istočne i srednje Europe.

Taj bi sporazum, navodi agencija Reuters, trebao ublažiti ono što kritičari vide kao opasnost koja dolazi od ovog 11 milijardi dolara vrijednog plinovoda, koji je 98 posto završen, a izgrađen je ispod Baltičkog mora za prenošenje ruskog plina iz arktičke regije do Njemačke.

Američki dužnosnici protive se plinovodu koji će omogućiti Rusiji da izvozi plin direktno u Njemačku i potencijalno iz toga isključi druge zemlje, no Bidenova administracija odlučila je da ne zaustavlja cijeli projekt američkim sankcijama.

Umjesto toga dogovorila je sporazum s Njemačkom kojem je cilj odvratiti Rusiju od toga da koristi plinovod da bi naštetila Ukrajini ili drugim zemljama u regiji.

“Sjedinjene Države i Njemačka zajednički su odlučne držati Rusiju odgovornom za agresiju i zlonamjerne aktivnosti uzvraćajući uspostavom sankcija ili drugim sredstvima”, navode dvije zemlje u zajedničkoj izjavi.

Ako Rusija pokuša “koristiti energiju kao oružje ili poduzme druge agresivne akte protiv Ukrajine, Njemačka će sama poduzeti korake i zatražiti akcije na nivou Evropske unije, uključujući sankcije”, kako bi “ograničila ruske izvozne kapacitete u Evropu u energetskom sektoru”, navodi se u izjavi.

“Ova je obveza osmišljena kako bi se osiguralo da Rusija neće zloupotrijebiti bilo koji plinovod, uključujući Sjeverni tok 2, kako bi postigla agresivne političke ciljeve koristeći energiju kao oružje”, dodaje se.

Prema postignutom sporazumu, navodi Reuters, Njemačka i Sjedinjene Države podupiru desetogodišnje produženje sporazuma o tranzitu plina između Rusije i Ukrajine, koji je izvor značajnih prihoda za Ukrajinu, a koji istječe 2024. godine.

“Njemačka se obvezala iskoristiti sva svoja raspoloživa sredstva za pregovaranje o produženju sporazuma o tranzitu plina”, rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta, pod uvjetom da ostane anoniman.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati prije objavljivanja sporazuma, navela je njemačka vlada dodavši da je Sjeverni tok 2 i tranzit plina preko Ukrajine bio među glavnim temama razgovora.

“Ruski predsjednik i njemačka kancelarka razmotrili su mogućnost produženja sporazuma između Gazproma i ukrajinskog Naftagaza koji se odnosi na prijenos plina preko ukrajinskog teritorija nakon 2024.”, navodi Kremlj.

Osim toga, Njemačka će doprinijeti s najmanje 175 miliona dolara novom milijardu dolara vrijednom “Zelenom fondu za Ukrajinu” koji je namijenjen jačanju njezine energetske neovisnosti.

Agencija France Presse prenijela da Kijev i Varšava zajednički ocjenjuju kako Sjeverni tok 2 prijeti Ukrajini i cijeloj srednjoj Evropi.

Budući plinovod Sjeverni tok 2 ugrožava Ukrajinu i srednju Evropu na “političkom, vojnom i energetskom” planu, objavili su u srijedu Kijev i Varšava nakon kompromisa koji su postigli SAD i Njemačka o tom pitanju oko kojega je između njih vladalo dugotrajno neslaganje.

“Takva odluka predstavlja novu prijetnju za Ukrajinu i srednju Evropu, na “političkom, vojnom i energetskom planu”, navodi se u zajedničkom saopćenju ministara vanjskih poslova Ukrajine i Poljske, Dmitra Kulebe i Zbygniewa Raua, prenosi France Presse.Povezani postovi: