Svijet

SAD objavile nove sankcije Rusiji, na listi i bliski prijatelj Putinove kćerke: Ovo je bio simbol kleptokratije

Ministarstvo finansija SAD, Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) zabranio je danas osobama Sjedinjenih Država da učestvuju u transakcijama sa Centralnom bankom Ruske Federacije, Nacionalnim fondom Ruske Federacije i Ministarstvom finansija Rusije.

Ova akcija, kako je saopćeno, efektivno imobilizira svu imovinu Centralne banke Ruske Federacije koja se drži u Sjedinjenim Državama ili od strane američkih osoba, gdje god se nalazila.

Osim toga, prema uputama predsjednika Bidena prošle sedmice, OFAC je sankcionirao ključni ruski suvereni fond, Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji je izložen finansijskom sistemu Sjedinjenih Država i njegovog glavnog izvršnog direktora (CEO), Kirila Dmitrijeva, poznatog Putinovog saveznika. Nedavno ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov uži krug prijatelja dugo su se oslanjali na RDIF i Dmitrieva u prikupljanju sredstava u inostranstvu, uključujući Sjedinjene Države. Daljnjim ograničavanjem ovih osoba i entiteta iz američkog finansijskog sistema, Sjedinjene Države nastavljaju da demonstriraju svoju nepokolebljivu posvećenost podršci Ukrajini, nametanju troškova Putinovom užem krugu ili onima koji su povezani sa Putinom i njegovim ratom po izboru, i sprečavanju Putinovog režima da podigne kapital za finansiranje invazije na Ukrajinu i druge prioritete.

Sjedinjene Države nisu same poduzele ovu akciju. 26. februara 2022., partneri i saveznici su se obavezali na nametanje restriktivnih mjera koje će spriječiti Centralnu banku Ruske Federacije da rasporedi svoje međunarodne rezerve na načine koji bi potkopavali uticaj sankcija Sjedinjenih Država, a Evropska unija je posljednja pratila njihova ograničenja.

“Naše akcije pokazuju globalnu podršku Ukrajini i posvećenost da se ruski prijeteći, autoritarni vladari smatraju odgovornim za njihove gnusne postupke”, navodi se.

„Akcija bez presedana koju danas preduzimamo značajno će ograničiti sposobnost Rusije da koristi sredstva za finansiranje svojih destabilizujućih aktivnosti i cilja na sredstva od kojih zavise Putin i njegov uži krug kako bi omogućili njegovu invaziju na Ukrajinu“, rekla je ministrica finansija Janet L. Yellen . „Danas, u koordinaciji sa partnerima i saveznicima, ispunjavamo ključne obaveze o ograničavanju pristupa Rusije ovim vrijednim resursima.

Kako se dalje navodi, direktiva o državnim transakcijama koja se odnosi na Rusiju poremetit će pokušaje Rusije da podupre svoju valutu koja brzo depresira ograničavanjem globalnih zaliha rublje i pristupa rezervama koje Rusija može pokušati zamijeniti za podršku rublji.

Istovremeno sa izdavanjem ove direktive, OFAC izdaje opštu licencu za odobravanje određenih transakcija u vezi sa energijom sa Centralnom bankom Ruske Federacije, a slijedit će i druga ovlaštenja i smjernice prema potrebi.

Ruski fond za direktna ulaganja (RFIF) osnovan je 2011. godine po nalogu tadašnjeg predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva, a tadašnjeg premijera Rusije Vladimira Putina.
RFIF posluje u brojnim industrijama, kao što su osiguranje i finansijske usluge. Jedna od svrha stvaranja RFIF-a bila je razvijanje odnosa sa međunarodnim investitorima za direktna ulaganja u Rusiju. Iako je službeno državni fond, RFIF se naširoko smatra sumnjivim fondom za predsjednika Vladimira Putina i simbol je šire ruske kleptokratije.

Pod sankcija se našao i Kiril Aleksandrovič Dmitrijev (Dmitriev) koji je blizak Putinov saveznik i izvršni direktor RFIF-a i JSC RFIF-a. Dmitriev je alumnus američkih univerziteta i ima veze sa američkim konsultantskim i finansijskim firmama.
Iskoristio je svoje veze sa univerzitetima i organizacijama u Sjedinjenim Državama kako bi služio kao predstavnik ruskog predsjednika u američkim institucijama, čime je omogućio pristup ključnim ekonomskim prilikama u Sjedinjenim Državama.

Među ruskom elitom, Dmitrijev je blizak Putinov saradnik, a veruje se da su on i njegova supruga bliski jednoj od Putinovih kćerki, Katerini Tihonovoj, i njenom bivšem mužu, milijarderu Kirilu Šamalovu. Šamalov je određen u aprilu 2018. godine prema E.O. 13662 za rad u energetskom sektoru privrede Ruske Federacije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare