Svijet

SAD objavile kakve sankcije uvodi Putinu i njegovom bliskom krugu: Ovo radimo u izuzetno rijetkim slučajevima

Američko ministarstvo trezora i finansija objavilo je sankcije Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu kao i članoviva Vijeća sigurnosti Rusije.

Evo detalja:

Sjedinjene Američke Države, u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, nastavile su da snažno odgovaraju na neopravdanu, ničim izazvanu i unaprijed pripremljenu invaziju Rusije na Ukrajinu uvođenjem sankcija predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kao kao i druge članice ruskog Vijeća sigurnosti. Ovo se nadovezuje na druge sveobuhvatne akcije koje su Sjedinjene Države i partneri poduzeli ranije ove sedmice usmjerene na osnovnu infrastrukturu ruskog finansijskog sistema, uključujući sankcije protiv najvećih ruskih finansijskih institucija, ograničavanje mogućnosti Vlade Ruske Federacije da prikuplja kapital i smanjenje isključenje iz pristupa kritičnim tehnologijama. Kumulativno, ove akcije nameću Rusiji diplomatske i ekonomske troškove bez presedana i dodatno je izoluju od globalnog finansijskog sistema i međunarodne zajednice.

Predsjednik Putin i ministar Lavrov direktno su odgovorni za ničim izazvanu i nezakonitu dalju invaziju Rusije na Ukrajinu, demokratsku suverenu državu. Izuzetno je rijetko da Trezor imenuje šefa države;
Predsjednik Putin se pridružuje vrlo maloj grupi koja uključuje despote kao što su Kim Jong Un, Aleksandar Lukašenko i Bašar al-Assad. Osim toga, danas je američki Stejt department imenovao dva dodatna zvaničnika Vlade Rusije (GoR) i članove ruskog Vijeća sigurnosti koji su direktno odgovorni za dalju invaziju na Ukrajinu: ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Štab Oružanih snaga Rusije, prvi zamjenik ministra odbrane i general armije Valerij Gerasimov. Trezor je ranije odredio jedanaest članova ruskog Vijeća sigurnosti i nastavit će nametati troškove vladajućoj eliti dok Rusija vodi ovaj brutalni rat izbora.

Trezor nastavlja da nanosi troškove Ruskoj Federaciji i predsjedniku Putinu zbog njihovog brutalnog i ničim izazvanog napada na narod Ukrajine. Kao što je predsjednik Biden jučer rekao, Putin je odbacio svaki napor koji su Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri uložili u dobroj namjeri da se kroz dijalog pozabave našim zajedničkim sigurnosnim problemima kako bi se izbjegao bespotreban sukob i spriječila ljudska patnja”, rekla je sekretarka trezora Janet L. Yellen. “Ujedinjeni smo sa našim međunarodnim saveznicima i partnerima kako bismo osigurali da Rusija plati ozbiljnu ekonomsku i diplomatsku cijenu za svoju dalju invaziju na Ukrajinu. Ako bude potrebno, spremni smo nametnuti dodatne troškove Rusiji zbog njenog užasnog ponašanja na svjetskoj sceni.”

Sjedinjene Države nastavljaju blisko sarađivati ​​s partnerima i saveznicima kako bi nametnule teške posljedice za ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine. Održana finansijska diplomatija tokom nekoliko mjeseci na skoro svakodnevnoj bazi sa partnerima i saveznicima na svim nivoima ojačala je jedinstvo svrhe, odlučnosti i tehničke koordinacije u pogledu mjera koje će se duboko osjetiti u Rusiji. Današnje akcije pokazuju da će sankcije nastaviti direktno udarati na one najodgovornije za neprijateljske akcije Rusije protiv njenih susjeda, uključujući najmoćnije i najbogatije ruske elite.

Današnje radnje poduzete su u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14024, kojom se odobravaju sankcije Rusiji zbog njenih štetnih stranih aktivnosti, uključujući kršenje dobro utvrđenih principa međunarodnog prava, kao što je poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta drugih država.

Predsjednik Ruske Federacije izvršio je užasnu agresiju na Ukrajinu. Posljednje ruske akcije u Ukrajini još su jedan neprovociran i nezakonit napad na ovu suverenu naciju koja je već pretrpjela ilegalnu invaziju i kasniju okupaciju poluotoka Krima i višegodišnje polagane degradacije stabilnosti ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk.

Vladimir Vladimirovič Putin (Putin) je predsednik Ruske Federacije i predsjednik Savjeta bezbjednosti Rusije. Kao predsjednik, Putin je vrhovni komandant ruskih oružanih snaga koje trenutno poduzimaju neopravdani upad u suverenu evropsku državu. Niko nije odgovorniji za ruski rat protiv Ukrajine, destabilizaciju ruskih susjeda, patnju ukrajinskog naroda i godine ruskih zlonamjernih aktivnosti na globalnom nivou.

Sergej Viktorovič Lavrov (Lavrov) je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije i stalni član Vijeća sigurnosti Rusije. Kao ministar vanjskih poslova, Lavrov je iznio lažni narativ da je Ukrajina agresor jer je agresivno pokušavao da opravda ruske akcije na globalnom nivou. Osim toga, kao najviši diplomata koji predstavlja Rusiju na svjetskoj sceni, Lavrov je pomogao u olakšavanju agresivnih akcija Rusije protiv suverenih država i omogućio Rusiji da globalno degradira demokratiju.

OFAC je imenovao Putina i Lavrova na osnovu E.O. 14024 jer je bio ili bio vođa, zvaničnik, viši izvršni službenik ili članovi odbora direktora Vlade.

Sjedinjene Države, i naši saveznici i partneri, nastavit će ciljati ruske elite zbog njihove uloge u financiranju daljnje agresije Rusije na Ukrajinu, osnaživanju Putina ili sudjelovanju u ruskoj kleptokratiji. Oni koji imaju moćne pozicije unutar Vlade mogu biti na meti ako dalja agresija Rusije na Ukrajinu ne prestane.

Današnja akcija pokazuje privrženost Sjedinjenih Država slobodnoj i demokratskoj Ukrajini, koja je bila nepokolebljiva od kada je Rusija prvi put napala tu zemlju 2014. godine. Ova akcija se temelji na prethodnim OFAC-ovim oznakama članica Vijeća sigurnosti Rusije. U prethodnim akcijama, OFAC je imenovao sljedećih 11 članova ruskog Vijeća sigurnosti prema vlastima vezanim za Rusiju i Ukrajinu i odredit će ih u budućnosti ako se ruska ničim izazvana kampanja protiv Ukrajine odmah ne završi.

Valentina Matviyenko, predsjednica Vijeća Federacije

Sergej Nariškin, direktor Spoljne obaveštajne službe

Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume

Sergej Ivanov, specijalni predsjednički predstavnik za zaštitu životne sredine, ekologiju i transport

Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbjednosti Ruske Federacije

Vladimir Kolokolcev, ministar unutrašnjih poslova

Aleksandar Bortnikov, direktor Federalne službe bezbjednosti

Igor Krasnov, generalni tužilac

Igor Shchegolev, opunomoćeni izaslanik predsjednika u Centralnom federalnom okrugu

Vladimir Ustinov, opunomoćeni izaslanik predsjednika u Južnom federalnom okrugu

Viktor Zolotov, direktor Savezne službe Nacionalne garde i komandant trupa Nacionalne garde

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih pojedinaca koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Sve transakcije od strane američkih osoba ili unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu ovlaštene općom ili posebnom licencom koju je izdao OFAC, ili na drugi način izuzete. Ove zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe i primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare