Svijet

SAD uvele brutalne sankcije Rusiji: Na crnoj listi i 278 članova Dume

Vladimir Putin, predsjednik Rusije danas je potpisao sporazumom aneksiji četiri ukrajinske regije Ruskoj Federaciji. Potpisali su ga i šefovi regija Donjeck, Zaporožja, Lugansk i Herson koje je imenovala Moskva.

Ova odluka Vladimira Putina izazvala je oštre reakcije širom svijeta.

Odmah je uslijedila i reakcija Sjedinjenih Američkih Država. Kako navodi Reuters SAD su uvele sankcije Rusiji.

“Sjedinjene Države uvele su sankcije vezane za Rusiju stotinama pojedinaca i kompanija u petak, nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio rusku aneksiju dijela Ukrajine”, navodi Reuters.

Ministarstvo finansija i trgovine SAD je u svom saopćenju objasnilo da će uvest sankcije i kontrolu izvoza svim kompanijama, institucijama ili ljudima koji “pruže političku ili ekonomsku podršku Rusiji za njenu navodnu aneksiju”.

Također, navodi se da će sankcije biti protiv 14 međunarodnih kompanija zbog podrške lancima snabdijevanja ruske vojske i stavljanja 278 članova Parlamenta Ruske Federacije (Duma) na listu sankcija.

Na listi se između ostalih, nalazi i Elvira Sakhipzadovna Nabiulina, guverner Centralne banke Rusije, i Olga Nikolajevna Skorobogatova, prva zamjenica guvernera banke, kao i rođaci članova Vijeća za nacionalnu sigurnost. Američke agencije su već stavile članove Vijeća sigurnosti na sankcione liste.

Također, State Department uvodi vizna ograničenja za više od 900 ruskih zvaničnika.

Ministarstvo trgovine dodaje 57 subjekata na ono što naziva listom entiteta, što ograničava komercijalne transakcije, i planira da pokuša da osigura da kompanije izvan Sjedinjenih Država budu ograničene u poslovanju koje mogu obavljati s onima na listi.

Američka ministrica finansija Janet L. Yellen kazala je kako neće stajati po strani dok Putin prevarom pokušava pripojiti dijelove Ukrajine.

“Ministarstvo finansija i američka vlada danas poduzimaju sveobuhvatne mjere kako bi dodatno oslabile već degradirani vojno-industrijski kompleks Rusije i potkopala njegovu sposobnost vođenja ilegalnog rata,” rekla je američka ministrica finansija Janet L. Yellen, te dodala:

“Također ciljamo na ključne vođe u ruskoj finansijskoj arhitekturi kao dio našeg agresivnog i koordiniranog napora da Putina i njegove pomagače držimo odgovornima za njegovu neizazvanu invaziju i ograničimo njihovu sposobnost da podupru svoju privredu. Ministarstvo finansija, američka Vlada i naši saveznici neće oklijevati poduzeti brze i oštre akcije protiv pojedinaca i kompanija unutar i izvan Rusije koji su saučesnici u ovom ratu i ovim lažnim referendumima”, istaknula je.

Na listi sankcionisanih je i Aleksandr Valentinovič Novak, potpredsjednik ruske vlade. Novak je tokom svoje karijere obavljao različite uloge u Vladi i bio je snažno uključen u napore Rusije da poveća svoju ekonomsku proizvodnju u inostranstvu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare