Svijet

SAD podržavaju specijalni tribunal za rusku agresiju protiv Ukrajine

Sjedinjene Američke Države (SAD) u utorak su pružile podršku specijalnom međunarodnom tribunalu da sudi Rusiji za agresiju na Ukrajinu, stvarajući zamah za procesuiranje zločina po prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

Evropska unija se već zalagala za specijalni tribunal, koji bi mogao da podigne nove optužbe protiv predsjednika Vladimira Putina i predstavljao bi posljednju pravnu salvu nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina.

Portparol State Departmenta izjavio je u utorak da će Sjedinjene Države raditi sa saveznicima na uspostavljanju “specijalnog suda za zločin agresije” zbog ruske invazije na njenog susjeda u februaru 2022.

“Zamišljamo da takav sud ima značajnu međunarodnu podršku. Posebno od naših partnera u Evropi i idealno lociran u drugoj zemlji u Evropi”, kazao je portparol.

Beth Van Schaack, američka ambasadorica za globalno krivično pravosuđe, kazala je da Sjedinjene Države žele da sud ima međunarodno osoblje i resurse.

“Vjerujemo da će internacionalizirani sud koji je ukorijenjen u ukrajinskom pravosudnom sistemu, ali koji uključuje i međunarodne elemente, pružiti najjasniji put ka uspostavi novog suda i maksimiziranju naših šansi da ustanovimo značajnu odgovornost”, izjavila je ona u govoru u ponedjeljak na Katoličkom univerzitetu Amerike.

“Posvećeni smo saradnji s Ukrajinom i miroljubivim zemljama širom svijeta kako bismo ustali, uposlili ljude i obezbijedili sredstva za takav tribunal na način koji će postići sveobuhvatnu odgovornost za međunarodne zločine koji su počinjeni u Ukrajini”, kazala je Van Schaack.

To je prvi put da su SAD – koje imaju teške odnose s Međunarodnim krivičnim sudom – eksplicitno podržale specijalni tribunal za Ukrajinu.

Evropska unija u novembru je iznijela ideju o tribunalu, koja je formalno podržana u januaru glasanjem u Evropskom parlamentu, prenosi AFP.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Fadila
Fadila
2 mjeseci

A sta ćemo sa Američkim genocidom nad muslimanima u Iraku, Avganistanu, Libiji, Siriji, Somaliji ? Je su li oni nekome odgovorni ?