Region

SAD poslao upozorenje Vučiću. Ruski list tvrdi: Srbija neće okrenuti leđa Putinu

Sjedinjene Države očekuju da Srbija svoju politiku prema Rusiji prilagodi politici Evropske unije, poručili su američki senatori nakon razgovora sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu. 

Zajedničko obraćanje medijima je izostalo, ali su američki senatori Odbora za vanjske poslove na press konferenciji istakli da svojim posjetom naglašavaju važnost zapadnog Balkana za SAD, posebno “u ovo vrijeme koje je kritično za ecropsku historiju”.

“Razumijemo da Srbija i Rusija imaju kompleksnu historiju, ali se nadamo da ćemo sa Srbijom nastaviti raditi kako bismo Rusiji uputili jasnu poruku”, rekao je novinarima u Ambasadi Sjedinjenih Država senator Chris Murphy nakon sastanka izaslanstva s Vučićem.

Srbija je tri puta podržala rezolucije u UN-u protiv Rusije, uključujući i nedavnu kojom je suspendirano članstvo Rusije u Vijeću za ljudska prava, no nije se pridružila sankcijama koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. 

Vučić: Srbija leži na Zapadu s ostatkom Evrope

Senatorica Jeanne Shaheen je novinarima potvrdila da je na sastanku bilo riječi i o sankcijama.

Predsjednik Srbije je rekao da budućnost Srbije leži na Zapadu s ostatkom Evrope i “ako je to namjera, onda svakako treba gledati i da imate vanjsku politiku koja je usklađena s Evropskom unijom”, citirala je TV N1 senatoricu Shaheen.

“Demokratske nacije ne mogu tolerirati brutalan” tok rata u kojem su na meti civili, rekao je senator Murphy i poručio diplomatski: “Nadamo se da ćemo moći biti uz Srbiju narednih sedmica i mjeseci da pošaljemo tu poruku Rusiji.”

Vučićev ured je u priopćenju rekao da je unapređenje saradnje s SAD-om jedan od njenih vanjskopolitičkih prioriteta” i da je Srbija “privržena poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država… o čemu svjedoči i glasanje Republike Srbije u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim tijelima”.

Pritisak na Vučića

Ruski list Kommersant ocijenio je u ponedjeljak da je, poslije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, naglo povećan pritisak na Beograd da se priključi sankcijama protiv Rusije.

U članku “Srbiju napadaju sa svih strana – Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija”, ruski list piše da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se našao usred diplomatske vatre dvije strane, napraviti niz koraka u susret Zapadu, ali je “teško da će se okrenuti od Rusije”, prenijela je agencija Beta iz Moskve.

“Nov i veoma neugodan moment za Vučića, koji pokušava sjediti na dvije stolice”, je to što je nezadovoljstvo njegovom pozicijom izrazila i Moskva, navodi list.

Citira glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu koja je kritizirala predstavnike država koji teže nezavisnoj, izbalansiranoj politici, ali pristaju na kompromise jer govore da su podvrgnuti neviđenom pritisku Zapada.

“Ne razumijemo to. Znamo da se vrši pritisak. Ali, ako je riječ o onima koji tvrde da su naši prijatelji, to je nemoguće razumjeti”, naveo je Kommersant poruke Zaharove.

Vučić je uvjerljivom pobjedom na predsjedničkim izborima 3. aprila s oko 60 posto osvojenih glasova osigurao drugi uzastopni mandat šefa države i među vanjskopolitičke prioritete stavlja evropski put Srbije, ali nastoji istodobno održati dosadašnje dobre veze s Moskvom i Pekingom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare