TikTok postaje izvor vijesti tiktok na mobiteli u pozadini slova
Tehnologija

SAD prijeti da će zabraniti TikTok i to samo iz jednog razloga

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zaprijetila je da će zabraniti TikTok u SAD-u ako kineski vlasnici te društvene mreže ne prodaju svoj udio u njoj.

Ovaj potez pokazuje strah američkih dužnosnika i zakonodavaca da bi podaci korisnika u SAD-u koje posjeduje kompanija mogli biti proslijeđeni kineskoj vladi, piše Guardian. Također, ovaj potez Bidenove administracije dolazi usred globalne zabrinutosti da bi aplikacija mogla koristiti Kinezima za špijunažu.

Velika Britanija, Kanada i Australija nedavno su zabranile korištenje aplikacije u parlamentu.

SAD je već odlučio zabraniti TikTok na uređajima savezne vlade, ali ovo je prvi put pod Bidenovom administracijom da se prijeti potencijalnom zabranom TikToka u cijeloj zemlji. Bivši američki predsjednik Donald Trump pokušao je 2020. zabraniti TikTok u SAD-u, ali su ga sudovi blokirali.

Glasnogovornica TikToka, Brooke Oberwetter, rekla je za Reuters da je kompanija nedavno čula s Odborom za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS) pod vodstvom američkog ministarstva finansija.

Navodi da je Odbor zahtijevao da kineski vlasnici aplikacije prodaju svoje udjele te rekao da će se u protivnom suočiti s mogućom zabranom aplikacije u cijeloj zemlji. TikTok je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu s više od 100 miliona korisnika u SAD-u.

“Ako je zaštita nacionalne sigurnosti cilj, prodaja ne rješava problem. Promjena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa”, rekla je glasnogovornica TikToka.

Usred sve većeg nadzora, TikTok je ranije ovog mjeseca najavio plan sigurnosti podataka koji će štititi korisničke podatke širom Evrope. Taj plan, nazvan Project Clover, uključuje pohranjivanje podataka na poslužiteljima u Irskoj i Norveškoj, pri čemu IT kompanija treće strane provjerava sve prijenose podataka izvan Evrope.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare