Svijet

SAD u srcu Evrope drži oko 20 nuklearnih bombi, sad se razmišlja o izbacivanju. Posljedice bi mogle biti katastrofalne

Vjeruje se da SAD imaju 20 atomskih bombi na tlu Njemačke, stacioniranih u američkoj vojnoj bazi u Büchelu, u saveznoj državi Porajnje-Palatinat (Rhineland-Pfalz). Njemačka je odustala od nuklearne energije odlukom kancelarke Angele Merkel nakon katastrofe u Fukushimi.

Zeleni ali i Socijaldemokrati u više su navrata tražili da SAD povuče nuklearno oružje s tla Njemačke, no kad dođu na vlast trebali bi odustati od tog zahtjeva, upozorio je utjecajni Wolfgang Ischinger, bivši njemački ambasador u SAD i predsjedavajući Münchenske sigurnosne konferencije.

Hoće li se Njemačka povući iz NATO-ovog programa za odbranu od nuklearnog napada, pitanje je za koalicijske pregovore, piše Spiegel. Takvi razgovori upravo se vode između Socijaldemokrata, Zelenih i FDP-a oko formiranja nove vlade u Njemačkoj, koja će zamijeniti veliku koaliciju CDU/CSU i SPD-a na čelu s Angelom Merkel.

Povlačenje američkih atomskih bombi iz Njemačke imalo bi ozbiljne posljedice po sigurnost u Evropi, upozorava Ischinger. To bi bio udarac za Poljsku, koja strahuje od invazivne Putinove Rusije.

“Što se tiče sigurnosne politike, Poljacima ćemo izvući tepih pod nogama ako se Njemačka povuče iz nuklearnog odvraćanja”, rekao je Ischinger. U tom bi slučaju Poljska mogla inzistirati na postavljanju atomskih bombi na svom teritoriju, upozorio je.

“Aktivna poljska uloga u NATO-ovom programu nuklearnog odvraćanja zauzvrat bi imala posljedice u Moskvi o kojima ne želim ni razmišljati”, rekao je Ischinger. “Pretpostavljam da bi posljedice bile katastrofalne”, istaknuo je, nuklearni projektili NATO-a još bi se više približili Rusiji.

Nakon smanjenja broja američkih vojnika na tlu zapadne Evrope, za vrijeme mandata Donalda Trumpa pojačan je broj američkih snaga na tlu Poljske.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare