Svijet

SAD ulaze u prvoklasni politički blockbuster, a svi se sad pitaju samo jedno: Je li ovo rampa za Trumpa?

Prvi izvještaji da je pretres FBI-ja rezidencije bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa na Floridi povezana s istragom o tome je li nezakonito uzeo vladine dosjee kad je napustio Bijelu kuću usmjerila je pozornost na opskurni kazneni zakon koji zabranjuje uklanjanje službenih zapisa. Kazne za kršenje tog zakona uključuju diskvalifikaciju obnašanja bilo koje savezne dužnosti, piše New York Times.

Budući da se vjeruje da se Trump ponovno sprema kandidirati za predsjednika 2024. godine, ta je neobična kazna povećala izglede da bi mu se zakonski zabranio povratak u Bijelu kuću.

Konkretno, dotični zakon — odjeljak 2071. naslova 18. Zakonika Sjedinjenih Država — čini kaznenim djelom ako neko ko ima pristup vladinim dokumentima ili zapisima “namjerno i nezakonito prikrije, ukloni, sakati, izbriše, krivotvori ili uništi” iste.

Ako budu osuđeni, optuženi mogu biti kažnjeni novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. Osim toga, statut kaže, ako su trenutačno na saveznoj dužnosti, oni će se “odreći” te dužnosti i bit će “diskvalificirani za obavljanje bilo koje dužnosti u Sjedinjenim Državama”.

Na prvi pogled, dakle, ako bi Trump bio optužen i osuđen za uklanjanje, skrivanje ili uništavanje vladinih zapisa prema tom zakonu, činilo bi se da ne bi mogao ponovno postati predsjednik.

No postoji razlog za oprez: zakon je nakratko dobio pomnu provjeru 2015., nakon što je izašlo na vidjelo da je Hillary Clinton, za koju se tada uvelike očekivalo da će biti predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke 2016., koristila privatni poslužitelj e-pošte za obavljanje vladinih poslova dok je bila državna sekretarka.

Neki republikanci nakratko su bili zadivljeni pitanjem može li zakon spriječiti ulazak Clinton u Bijelu kuću, uključujući Michaela Mukaseyja, bivšeg tužitelja u administraciji Georgea W. Busha.

No, razmatrajući tu situaciju, nekoliko pravnika – uključujući Setha B. Tillmana sa Univerziteta Maynouth u Irskoj i Eugenea Volokha sa Univerziteta Kalifornije u Los Angelesu – napomenulo je da Ustav postavlja kriterije podobnosti za to ko može biti predsjednik, te ustvrdili da odluke Vrhovnog suda pokazuju da ih Kongres ne može mijenjati. Ustav dopušta Kongresu da diskvalificira ljude s dužnosti u postupku opoziva, ali ne daje takvu ovlast za obični kazneni zakon.

Volokh je kasnije izvijestio na svom blogu da je Mukasey – koji je također bivši savezni sudac – napisao da je “nakon boljeg razmišljanja” Mukasey bio u zabludi i da je Tillmanova analiza bila “na mjestu”. (Clinton nikada nije optužena ni za kakav zločin povezan s njezinim korištenjem poslužitelja.)

U ponedjeljak je jedan od najistaknutijih glasova koji je ukazivao na Odjeljak 2071, demokratski advokat Marc Elias — koji je bio glavni savjetnik za kampanju gospođe Clinton — isprva citirao zakonsku odredbu o diskvalifikaciji u objavi na Twitteru kao “stvarno, stvarno veliki razlog zašto racija je danas potencijalni blockbuster u američkoj politici.”

Uslijedio je još jednom objavom na Twitteru u kojoj je priznao da bilo kakva osuda prema Odjeljku 2071 možda neće u konačnici spriječiti Trumpa da se ponovno kandidira za predsjednika – ali je tvrdio da bi pravna borba oko toga i dalje bila važna.

“Da, shvaćam pravni izazov koji bi primjena ovog zakona na predsjednika izazvala (budući da su kvalifikacije postavljene u Ustavu)”, napisao je. “Ali ideja da bi se kandidat morao tužiti tolom kampanje je po mom mišljenju ‘blockbuster u američkoj politici’.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare