Svijet

SAD ulazi u najtežu, najtužniju sedmicu: Ovo će biti biti naš Pearl Harbour, naš 9/11

Sjedinjene Američke Države ulaze u jednu od najkritičnijih sedmica od izbijanja krize zbog pojave novog koronavirusa s dramatičnim skokom broja smrtnih slučajeva u New Yorku, Michiganu i Louisiani, dok neki guverneri traže nacionalnu odluku o ostanku u kućama.

New York je s 40 posto svih smrtnih slučajeva u SAD-u najteže pogođena savezna država Covidom-19.

Država New York je izvijestila da su u posljednja 24 sata od zaraze koronavirusom umrle 594 osobe, a da je novih slučajeva zaraze 8.327. Time je broj umrlih došao na 4.159, a zaraženih na 122.000 slučajeva, rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo u nedjelju.

No rekao je i da ima nekih dobrih vijesti s obzirom na to da je broj ljudi otpuštenih iz bolnica tri putra veći od broja novih hospitaliziranih, što smanjuje pritisak na zdravstveni sistem.

Cuomo je postao vodeći nacionalni glas u pandemiji koronavirusa jer je u njegovoj državi više od trećine slučajeva zabilježenih u SAD-u.

Tijela žrtava Covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, nagomilana su u narandžastim vrećama u improviziranoj mrtvačnici izvan medicinskog centra Wyckoff Heights u Brooklynu, po fotografijama poslanim agenciji Reuters.

Čelnik javnih zdravstvenih službi SAD-a Jerome Adams za televizijski kanal Fox News u nedjelju je rekao da dolaze teška vremena, ali da je “svjetlo na kraju tunela ako svatko u idućih 30 dana odradi svoj dio”.

“Ovo će, iskreno, biti najteža i najtužnija sedmica u životu većine Amerikanaca. To će biti naš Pearl Harbour, naš 9/11, samo što neće biti lokaliziran”, rekao je. “To će se događati po cijeloj zemlji i želim da to Amerikanci razumiju.”

Znatniji rast broja umrlih počinju bilježiti države Pennsylvania, Colorado i distrikt Washington. Posebna grupa Bijele kuće za koronavirus upozorila je da nije vrijeme za odlazak u prodavaonice i druga javna mjesta.

Većina država naredila je građanima da ostanu u svojim domovima osim radi najnužnijih potreba kako bi se usporilo širenje virusa u SAD-u gdje je, po podacima Reutersa, zabilježeno 313.000 pozitivnih na koronavirus, a 8.500 osoba je umrlo od zaraze.

Nekoliko crkvi održalo je, međutim, u nedjelju na Cvjetnicu velika okupljanja povodom početka svetog tjedna u kršćanstvu.

“Prkosimo propisima jer je Božja zapovijed širiti Evanđelje”, rekao je Tony Spell, pastor pentekostalne crkve Life Tabernacle u predgrađu Baton Rougea u Louisiani. On krši mjeru države da se zabranjuju masovna okupljanja i već je optužen za šest prekršaja.

Louisiana je postala jedno od žarišta virusa, a u subotu je prijavila porast broja umrlih od Covida-19 na 409 i više od 12.000 slučajeva zaraze.

Guverner John Bel je televiziji CNN u nedjelju rekao da bi u državi moglo do četvrtka ponestati respiratora.

Medicinski stručnjaci Bijele kuće predviđaju da bi u pandemiji moglo umrijeti između 100.000 i 240.000 ljudi, čak i uz poštivanje mjera ostanka kod kuće.

“Bližimo se vremenu koje će biti grozno”, kazao je predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu.

“Virus će, ako druge države ne uvedu stroge mjere, naprosto nastaviti cirkulirati”, ustvrdio je guverner države Washington Jay Inslee, demokrat čija je država zabilježila prvi slučaj covida-19, ali je od tada nakon ranih akcija zatvaranja i ograničenja aktivnosti uspjela poravnati krivulju rasta slučajeva.

“Bilo bi dobro imati nacionalni nalog da se ostane u kućama”, rekao je za televiziju NBC. “Čak i ako država Washington to u potpunosti riješi, a neka druga država ne, može se vratiti za dva mjeseca preko naših granica.”

Republikanski guverner Arkansasa Asa Hutchinson, međutim, ustraje u odbijanju uvođenja ograničenja u svojoj državi tvrdeći da se stanje pozorno prati te da njegov “ciljani pristup” ipak usporava širenje virusa. “Učinit ćemo više kada bude trebalo”, rekao je za NBC.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare