Svijet

SAD uvele sankcije kako bi osujetile iranski program balističkih raketa

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije čovjeku sa sjedištem u Iranu i njegovoj mreži kompanija koje su optužili da su pomogli Teheranu da dobije materijale za svoj program balističkih projektila.

U saopćenju objavljenom nakon što su pregovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. zaustavljeni, ministarstvo finansija SAD je saopćilo da je djelovalo nakon iranskog raketnog napada na Erbil u Iraku i “iranskog” raketnog napada Huta na postrojenje Saudi Aramco ovog mjeseca, također kao i drugi raketni napadi iranskih zastupnika na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Trezor je saopćio da je uveo sankcije iranskom agentu za nabavku Mohammadu Ali Hosseiniju i mreži kompanija koje ga je optužilo da koristi za nabavku goriva za balističke rakete i srodnih materijala za podršku iranskom raketnom programu, prenosi Reuters.

Trezor ga je optužio da je nabavio materijale za jedinicu Islamske revolucionarne garde (IRGC) odgovornu za istraživanje i razvoj balističkih projektila. Iranski IRGC podložan je američkim sankcijama.

Američki zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da sankcije nisu povezane s naporima da se oživi nuklearni sporazum prema kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program kako bi otežao razvoj nuklearne bombe, nastojanja koje poriče, u zamjenu za oslobađanje od globalnih ekonomskih sankcija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare