Atlas

SAD vraća Iraku ukradeno kulturno blago, glinenu pločicu staru 3.500 godina

SAD je poduzeo korake povratka Iraku glinene pločice stare 3.500 godina koja se smatra “ukradenim kulturnim blagom”, saopćilo je u srijedu ministarstvo pravosuđa, objasnivši da je pločica napisana klinastim pismom ušla na američko tržište umjetnima na nezakonit način.

Glinena pločica veličine 15.2 centimetra s 12.7 centimetara sadrži fragmente “Epa o Gilgamešu”. Taj se ep smatra najstarijim književnim djelom na svijetu, nastao u praskozorje civilizacije, a prepričava avanture moćnog kralja Mezopotamije u njegovoj potrazi za besmrtnošću.

Američki trgovac umjetninama je kupio pločicu 2003. od jordanske porodice nastanjene u Jordanu koja se bavi trgovanjem bliskoistočnim antikvitetima.

Godine 2007. ta je starina prodana za 50.000 dolara s lažnim papirima o njezinom porijeklu da bi je naposljetku 2014. od ugledne aukcijske kuće za 1,67 miliona dolara kupio David Green, vlasnik lanca dućana Hobby Lobby, koji ju je izložio u Muzeju Biblije u Washingtonu.

PROČITAJTE  Samoubistvo tinejdžerke izazvalo bijes javnosti. Dvojica uhapšena

Policija je u septembru 2019. zaplijenila drevnu pločicu s tekstom na klinastom pismu, a savezni sudija je u ponedjeljak potvrdio da je zaplijenjena prema odredbama zakona o konfiskaciji.

U julu 2017. je presuđeno da Hobby Lobby mora Iraku vratiti više hiljada predmeta iz razdoblja Mezopotamije koji su ilegalno ušli u SAD.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare