Vijesti

Salkić: Intenzivirani su susreti predsjednika entiteta RS i Srbije. Nismo ni svjesni kako će strašne posljedice ostaviti

 Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić, komentarišući sve agresivniju diplomatiju Beograda prema Bosni i Hercegovini, rekao je “da smo svjedoci postojanja brojnih mehanizama i projekata usmjerenih ka stvaranju srpskog sveta i da taj proces nije otpočeo sada”.

Potpredsjednik Salkić je naglasio da je BiH na ozbiljnom udaru susjedne države, koja na ideologiji rehabilitiranog četništva želi staviti pod kontrolu vitalne procese u funkcionisanju države Bosne i Hercegovine. Po njegovom mišljenju, najveća odgovornost je na visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici, koji su pokazali zabrinjavajuću popustljivost spram separatističkih politika u bh. entitetu RS.

Novi termin za “veliku Srbiju”

“Srbija već godinama provodi tihu aneksiju bh. entiteta RS u sastav Srbije, kroz objedinjavanje institucija entiteta RS i Srbije, pravljenja jedinstvenog nastavnog plana i programa, usvajanja zajedničkog praznika, kroz zajedničke policijske vježbe, privatizaciju preduzeća, itd. Faktički, stvaranje ‘srpskog sveta’, što je ustvari novi termin za ‘veliku Srbiju’, otpočelo je potpisivanjem Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i bh. entiteta RS. Tada su naveli da je taj čin protokolaran, jer Dejtonski mirovni sporazum već pruža takve mogućnosti”, rekao je Salkić. 

Ističe da je proces nastavljen privatizacijom strateškog preduzeća Telekom Srpske, od strane M:tel-a Srbija. Dakle, ovaj telekom operater u procesu privatizacije nije privatiziran, već ga je kupila država Srbija. Sredstvima od prodaje Telekoma Srpske dovršena je gradnja Administrativnog centra Vlade RS. Salkić podsjeća da je tada  Dodik kazao kako je taj centar važan jer “ne može se država praviti iz šupe na Palama”.

“Na tome nije stalo. Intenzivirani su susreti predsjednika entiteta RS i Srbije. Organizovane su česte sjednice vlada entiteta RS i Srbije. Ministarstva obrazovanja su u koordinaciji kreirala zajedničke planove i programe. Intenzivirana je saradnja NSRS-a i Narodne skupštine Srbije, te njihovih radnih tijela i odbora. Posjete Banja Luci i Beogradu se odvijaju kao da država Bosna i Hercegovina i ne postoji, a pri tim susretima obično nema državnih obilježja Bosne i Hercegovine”, naveo je.

Ističe da se najdalje otišlo u saradnji ministarstava unutrašnjih poslova. Organizovane su zajedničke vježbe MUP-a Srbije i MUP-a entiteta RS na Drini, koje su predstavljene kao neki zajednički odgovor. Potom su uslijedile zajedničke obuke MUP-a RS i MUP-a Srbije, te intenzivno naoružavanje MUP-a RS dugim cijevima i drugim naoružanjem, kroz izgradnju policijskog centra sa vojnim režimom.

“Kulturološka agresija na BiH provodi se kroz agresivan nastup srbijanskih medija na teritoriji BiH, bez realnih mogućnosti regulacije ove oblasti s ciljem očuvanja nacionalnih interesa, kako to mora biti na teritoriji nezavisne i suverene države. Nismo ni svjesni kako će strašne posljedice ostaviti činjenica da se ovih dana u bh. entitetu dijele besplatno udžbenici u kojima su već usklađeni nastavni planovi i programi iz grupe nacionalnih predmeta u entitetu RS i Srbiji. Od jeseni će djeca sa obje strane Drine učiti iz istih knjiga. Srbija je izvršila agresiju na obrazovni sistem u dijelu BiH”, navodi Salkić. 

Zajednička ulaganja

Napominje da ne treba zaboraviti da Elektroprivreda Srbije traži način da preko zajedničkih ulaganja optereti Elektroprivredu RS-a, te da na takav način uskoro postane njen vlasnik. Formirano je i preduzeća Gas-RES sa ciljem ustupanja teritorije Srbijagasu.

“Srbija, iako i sama siromašna, ulaže u entitet RS kao da je njena teritorija i sve sa imenom Srbija. Škola Srbija Pale, bolnica Srbija Istočno Sarajevo, obdaništa Srbija i sve sa ciljem navikavanja konzumenata usluga da su oni dio Srbije. Usvojen je i zajednički praznik tzv. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u entitetu RS i Srbiji, kao dio toga procesa. Najava da bi se mogao Dan entiteta RS slaviti kada i Dan Srbije pokazuje u kojoj smo fazi tog srpskog sveta”, opominje Salikić. .

Smatra da “princip kuhanja žabe očito daje rezultate, u pokušaju stvaranju srpskog sveta na račun teritorije Bosne i Hercegovine.

“Dok smo mi, iako potpuno obespravljeni i uglavnom neshvaćeni, govorili i upozoravali šta se dešava, mnogi su nažalost šutjeli ili su se bavili ‘prečim poslovima’. Još je puno prisutnih primjera stvaranja tog novog srpskog sveta. Među najvažnijima je pritisak na Bošnjake u različitim segmentima života, od negiranje identiteta, bosanskog jezika, onemogućavanja zapošljavanja, pa do veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca i negiranja genocida, sve sa ciljem da se stvori nepovoljno i nesigurno okruženje. Cilj takvih pritisaka je da što veći broj Bošnjaka ode sa svojih ognjišta. Proces mirnodopskog etničkog čišćenja je u toku”, kazao je.

Mnogi domaći i međunarodni zvaničnici su ovaj proces ocjenjivali kao populizam srpskih političara, te da on nema nikakvu težinu. Međutim, izgradnja “srpskog sveta” u posljednjih 15 godina, kako je kazao, donijela je Bošnjacima trajne i nesagledive štete.

“Najveća odgovornost je naravno na visokom predstavniku, kao osobi koja je od strane PIC-a zadužena za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, sa te adrese zadnjih godina smo imali samo poslovičnu zabrinutost i ništa više. Ured visokog predstavnika dopustio je da se iz Beograda vrši strateški i ciljano sistematska destrukcija naše zemlje, intenzitetom koji možemo usporediti sa ratnim destrukcijama. Očekujemo da će promjena na čelu Ureda visokog predstavnika donijeti konačno i promjenu politike”, zaključio je Salkić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare