Vijesti

Salkić: Nedopustivo i sramno da žrtve genocida u RS finansiraju tzv. stvaraoce

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da je nedopustiva i sramna porška i najava isplate naknade tzv. „stvaraocima RS“, i zbog činjenice što budžet bh. entiteta RS pune i preživjele žrtve genocida i drugih zločina.

„Time bi praktično žrtve plaćale naknadu pojedinim osobama koje su osuđene za ratne zločine“, ukazao je Salkić u razgovoru za Fenu.

Ukoliko bi se to desilo, naglašava da bi direktno bili finansijski obeštećeni i rehabilitovani svi oni koji su kroz razne krizne štabove po općinama organizirali, planirali, podržavali, postrekivali pa čak i učestovali u ubistvima Bošnjaka.

„Takva praksa se mora zaustaviti, a preživjeli, udruženja, ustanove i organizacije, trebaju imati još snažniju podršku u njegovanju sjećanja na zločine, a posebno u širenju istine u cijelom svijetu“, naveo je entitetski potpredsjednik.

Podsjeća da su deset dana, nakon što je cijeli civilizirani svijet odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, predsjednici i predstavnici srpskih političkih stranaka, koje participiraju u Narodnoj skupštini RS, na Palama potpisali „Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca RS“.

„Umjesto da se solidarišu za žrtvama najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te da se distanciraju od zločinaca, predstavnici pozicije i opozicije u entitetu RS, daju podršku Asocijaciji ‘Stvaraoci RS’, na čijem čelu se nalazi osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik“, rekao je on.

Dodaje da je, uz podršku, najavljena i isplata naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade RS, među kojima se također nalazi nekoliko osuđenih ratnih zločinaca, ali i osoba koje preživjeli sumnjiče za teške ratne zločine.

„Nakon finansijske podrške zločincima, dodjele najviših entitetskih priznanja osuđenim ratnim zločincima, davanja naziva ustanova po osuđenim zločincima, uvođenja u udžbenike ratnih zločinaca kao pozitivnih ličnosti, vlast u entitetu RS, uz podršku opozicije, želi potpuno i sistemski rehabilitovati i nagraditi osobe, tzv. „stvaraoce RS“, entiteta čije je kompletno vojno i političko rukovodstvo osuđeno za najteže ratne zločine nad Bošnjacima, uključujući udruženi zločinački poduhvat i genocid“, naveo je Salkić.

Takve pojave, za sve one koji pomno prate i analiziraju dešavanja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, kako kaže, nisu iznenađenje, nego su, naprotiv, samo nastavak politike kojom se opravdavaju, relativiziraju, negiraju, pa čak i slave zločini počinjeni od 1992. do 1995. godine, čime se provodi završna faza činjenje genocida.

Čini se to, ističe, kroz svakodnevno političko djelovanje, ali i kroz obrazovanje, medije, različite manifestacije, uz “aminovanje i podršku Srpske pravoslavne crkve, te politike iz Beograda”.

„Komemoracija i dženaza žrtvama genocida 11. jula u Potočarima još jednom je pokazala koliko je duboko u blatu srpska politika s obje strane Drine, kada je u pitanju odnos prema genocidu u Srebrenici, ubjeđujući sopstveni narod da cijeli svijet pogrešno govori.

Dok su se najveći svjetski dužnosnici, duhovni predvodnici i javne ličnosti, solidarisale sa žrtvama, u Srbiji, zemlji koja je osuđena jer nije spriječila genocid i bh. entitetu RS, vladala je skoro potpuna šutnja. Uz to, premijerka Srbije je demonstrirala dodatno moralno posrnuće, nazivajući genocid nesporazumom iz prošlosti“, tvrdi Salkić.

Smatra da takve pojave, dugoročno nanose štetu najviše srpskom narodu i novim generacijama, jer izbjegavanje prihvatanja istine i suočavanja sa prošlošću, ne donose dobro.

S druge strane, rehabilitacija i podrška ratnim zločincima, uvijek mora imati snažan odgovor civiliziranog svijeta.

„Nedopustivo je da se osuđeni ratni zločinci i oni koji su ih podržavali i s njima sarađivali, budu rehabilitovani kroz medije pa čak i u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Takav odnos je ruganje žrtvama, ali i ruganje istini i pravdi“, ukazao je u razgovoru za Fenu potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare