Politika

Salkić: Oni koji su po Dodiku antifašisti su presuđeni ratni zločinci i počinioci genocida

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) izjavio je u ponedjeljak da su oni koje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra antifašistima, po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ratni zločinci i počinioci genocida, prenosi Anadolu Agency (AA).

Reagujući na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojoj je rekao da su Srbi nosioci antifašizma i da to drugi narodi ne baštine, Salkić je podsjetio da su na današnji dan, 1992. godine, “Dodikovi antifašisti svirepo ubili 68 civila u naselju Glogova.”

“Istog dana ubijeno je više od deset civila u naselju Hranča. Ova dva naselja su spaljena, a bošnjačka imovina opljačkana od strane onih za koje Dodik kaže da su sljedbenici antifašističkih vrijednosti. Oko 2.500 Bošnjaka je protjerano, a na desetine je završilo u koncentracionim logorima Osnovne škole ‘Vuk Karadžić’, hangaru srednjoškolskog centra i staroj Građevinskoj školi u Bratuncu. Sve ovo se dešavalo pod budnim okom onih koje Dodik smatra antifašistima”, rekao je Salkić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dodao je da oni koji po Dodiku danas baštine antifašizam odlikuju i smatraju herojima one koji su presuđeni da su počinili genocid.

“Očito je da mi i Dodik ne poimamo antifašizam i njegove vrijednosti na identičan način. Oni koje on smatra antifašistima po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu antifašisti već ratni zločinci i počinioci genocida”, poručio je Salkić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare