Svijet

Šaman sa Kapitola razočarao se u Trumpa. Spreman svjedočiti protiv njega

Izgrednik (‘QAnonov šaman’) koji je upao na američki Kapitol kaže da ga je Donald Trump “izdao” jer ga nije pomilovao i spreman je sljedeći mjesec svjedočiti protiv bivšeg predsjednika na suđenju za opoziv, rekao je njegov advokat.

Jacob Chansley iz Arizone – koji je učestvovao u pobuni 6. januara, lica premazanog bojom, gol do pojasa, s krznenom kapom s rogovima – bio je “silno obuzet Trumpom”, rekao je Chansleyev advokat Albert Watkins.

No, ta je odanost završila zajedno s Trumpovim mandatom kada je bivši predsjednik napustio Bijelu kuću ne odobrivši pomilovanje Chansleyu i drugima koji su učestvovali u neredima.

“Osjećao je kao da ga je predsjednik izdao”, rekao je Watkins.

Chansley i najmanje još četvero ljudi koji se zbog učešća u neredima suočavaju sa saveznim optužbama sugerirali su da su dobili naredbe od Trumpa.

Optužbe protiv Chansleyja uključuju građanski nered, ometanje službenog postupka, remećenje reda i proteste u zgradi Kapitola te druge tačke optužnice.

Kad su izgrednici 6. januara upali u američki Kongres, dok su zakonodavci potvrđivali glasove na Izbornom kolegiju zbog kojih je Joe Biden postao predsjednikom, Chansley je zasjeo u stolicu potpredsjednika Mikea Pencea.

Vlasti su rekle da je Chansley ostavio bilješku: “Samo je pitanje vremena, pravda dolazi.”

Chansley, koji sebe naziva “QAnonovim šamanom” a stalno je bio prisutan na Trumpovim skupovima, rekao je istražiteljima da je na Kapitol došao “na zahtjev predsjednika da svi” domoljubi “dođu u DC 6. januara”, prema sudskom spisu.

Nekoliko trenutaka prije napada na zgradu Kapitola, Trump je potaknuo svoje pristaše da se bore. Trumpovo suđenje za opoziv, njegovo drugo, trebalo bi započeti 8. februara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare