Politika

Šamar iz Vlade Njemačke za Dragana Čovića: Nismo za ‘legitimno predstavljanje’

Vlada Njemačke zadala je predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću žestok politički šamar.

Naime, lider HDZ-a upire već godinama da se u izmjene Izbornog zakona BiH uvrsti tzv. legitimno predstavljane, prije sve Hrvata, što bi značilo da je samo HDZ legitiman da predstavlja ovaj konstitutivni narod.

Međutim, iz Vlade Njemačke stigao je odgovor koji nimalo ne ide u prilog “lideru evropskih integracija u BiH”.

Zastupnik Zelenih u Bundestagu Manuel Sarrazin pitao je Vladu u kojoj će se mjeri Savezna vlada zalagati da planirani zaključci o tački dnevnog reda “Zapadni Balkan” na Vijeću ministara vanjskih poslova Evropske unije 10. maja 2021. predviđaju da reforma izbornog zakona u BiH ni na koji način neće dovesti do daljnja etnička podjela zemlje i u kojoj bi mjeri, sa stajališta Savezne vlade, bi trebalo načelo “legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnog naroda” utvrđeno političkim sporazumom o načelima promjena izbornog zakona u BiH postati načelo budućeg sporazuma o izbornoj reformi u BiH.

Odgovorio mu je Miguel Berger, sekreta u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova.

“Kako bi se zaustavila diskriminacija građana Bosne i Hercegovine koji ne pripadaju jednom od konstitutivnih naroda, implementacija ‘Sejdić-Finci’ odluke Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine kroz ustavne promjene je od ključnog značaja”.

“Njemačka Vlada smatra kako bi princip ‘legitimnog političkog predstavljanja’, koji se pominje u kontekstu izborne reforme, mogao dodatno produbiti podjelu u BiH i zakomplicirati implementaciju relevantnih sudskih presuda”, kaže se u stavu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare