Sport

Samir Avdić odgovorio sarajevskim klubovima: Za finansijski, potreban je i sportski rezultat

Fudbalski klubovi Željezničar i Sarajevo zajedno sa rukometnim i košarkaškim klubovima Bosna godinama unazad nisu zadovoljni podrškom koju svi nivo vlasti u Kantonu Sarajevu pružaju sportu. Revoltiranim trenutnom finansijskom situacijom oglasili su se u zvaničnom saopćenju te su oštro kritizirali sve nadležne institucije, od općina pa do premijera i Gradske uprave Grada Sarajeva.

“Od gradonačelnice Sarajeva, premijera i članova Vlade Kantona Sarajevo, načelnika svih Općina Kantona Sarajevo, svih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, općinskih i vijećnika gradskog vijeća očekujemo konkretnu akciju tokom narednih mjeseci kako bi se otklonio dugogodišnji sistemski problem i maćehinski odnos prema vrhunskom sportu te pripremili i usvojili budžeti za 2023. godinu sa konkretnim i posebnim stavkama u procentu kakav izdvajaju i druge sredine za podršku funkcionisanju vrhunskih sportskih kolektiva u svrhu promocije Općine/Grada/Kantona”, naveli su u saopćenju.

O tome smo razgovorali sa ministrom kulture i sporta Samirom Avdićem.

“Nažalost, moram da kažem da imamo od ova četiri kluba koja su napisala ovo zajedničko saopćenje, gdje imamo dva premijerligaša, a dva tima su ispala u niži rang takmičenja. Lijepo što su se obratili, ali u svakom slučaju moram naglasiti da podrška iz Ministarstva kulture i sporta bar ove godine koliko sam ja u mandatu nije izostala. Kako KK Bosna, tako FK Željezničar i Sarajevo su doznačena značajna sredstva. Prošla godina koja je bila izuzetno teška i pandemijska izazovna, ali izdvojeno je i za RK Bosna. Želim da vam kažem da RK Bosna i KK Bosna imaju inače kao premijerligaši plaćene termine u dvoranama, ali s obzirom da su ispali u niži rang takmičenja izgubili su taj status”, istaknuo je Avdić u razgovoru za Raport.

Između ostalog, kazao je kako je današnje saopćenje pravo na stav i mišljenje klubova, ali da se i druge stvari moraju uzeti u obzir.

“Ovo je pravo na njihov stav i mišljenje. Podržavam da se treba podržati vrhunski sport, ali vrhunski sport nisu samo ova četiri kluba, imamo veliki broj i drugih klubova. Moraju znati klubovi da postoje tržište i da pored sredstva institucija. Kanton sufinansira aktivnosti i djelovanje klubova. Hoću da kažem da i sami treba da porade na obezbjeđivanju finansijskih sredstva putem marketinga, ali i putem drugih načina. Moraju unutar struktura imati ljude koji to i obavljaju. O sportskim rezultatima ne bih razgovarao, ovdje se refiraju isključivo na organe ovlasti, a to su lokalne zajednice, Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo”, kazao je on za naš portal.

U svom saopćenjuklubovi su istaknuli kako iznosi pomoći koju svojim velikanima pružaju Zagreb ili Beograd ‘pripadaju drugoj galaksiji u odnosu na mrvice iz sarajevskih budžeta’. Također, istaknuli su kako će šokantne detalje ovog debalansa ćemo objaviti u narednim danima.

“Prije svega trebamo svi da poznajemo način adminstrativnog funkcioniranja u BiH, imamo pet nivo vlasti, ovi klubovi koji se obraćaju lokalnim zajednicama i Kantonu Sarajevu. Iskreno vjerujem da imaju pravo i da apliciraju na javne pozive kada je federalni nivou u pitanju. Neuporedivo je spominjati Zagreb i Beograd u smislu komparacije izdvajanja sredstava, različiti su načini adminstrativnog upravljanja, odnosno odlučivanja zakonskih mogućnosti koji imaju naši susjedi”, istaknuo je Avdić.

Na samom kraju razgovora za Raport je kazao kako je sport preozbiljan biznis te da se itekako moraju pratiti trenovi, ali i mogućnosti klubova.

“Spoj poslovnog i sportskog rezultata je usko vezan, da biste bilo šta ostvarili potrebno su vam i materijalna i finansijskih sredstva, ali bez dobrih stručnih kadrova i kvalitetnog igračkog kadra teško možete napraviti i sportski rezultat. Jedno sa drugim je usko vezano, treba vidjeti kakve su mogućnosti uprava odnosno menadžmenta klubova koji to vode i da ovo o čemu razgovaramo isporuče u skoru dobrih sportskih rezultata. Sport je preozbiljan biznis, morate da pratite trendove i vaše mogućnosti”, zaključio je ministar Samir Avdić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare