Ekonomija

Samo 300 dana nakon pompeznih najava Biden gubi najveću bitku: Posljedice za Ameriku i svijet bi mogle biti katastrofalne

Prošlo je 300 dana otkako je predsjednik Joe Biden rekao da će visoka inflacija biti “privremena” jer se cijena robe široke potrošnje, uključujući plin, nastavlja rasti.

Dana 19. jula 2021. Biden se osvrnuo na inflaciju u komentarima izrečenim u Bijeloj kući i ustvrdio da značajan rast cijena do kojeg je došlo usred ponovnog otvaranja ekonomije neće potrajati.

“Također znamo da smo, kako se naša ekonomija vratila, vidjeli neka povećanja cijena”, rekao je predsjednik Biden.

“Neki su ljudi zabrinuti da bi to mogao biti znak trajne inflacije. Ali to nije naše stajalište. Naši stručnjaci vjeruju, a podaci pokazuju da je većina povećanja cijena koja smo vidjeli – bila očekivana i privremena”, rekao je predsjednik SAD, piše Newsweek.

“Stvarnost je da ne možete ponovno upaliti svjetsku ekonomiju i ne očekivati ​​da će se to dogoditi”, rekao je Biden i kasnije dodao da su “ovi poremećaji privremeni”.

Godišnja stopa inflacije u junu i julu 2021. iznosila je 5,4 posto jer je eknomija izašla iz strogih ograničenja nametnutih zbog pandemije COVID-19.

Inflacija u junu bila je najveći rast cijena u 13 godina, a špekuliralo se u to vrijeme da je inflacija dosegla vrhunac.

Međutim, 300 dana nakon Bidenovih komentara, cijene nastavljaju rasti, a godišnja stopa inflacije čak je viša nego što je bila prošlog ljeta. U aprilu je inflacija iznosila gotovo rekordnih 8,3 posto – razine neviđene od 40 godina.

Prosječna cijena galona goriva također je dosegla novi rekord ove sedmice i koštala je više od 4,45 dolara po galonu u petak, prema American Automobile Association (AAA).

Stopa inflacije u martu iznosila je 8,5 posto i predstavljala je najveći jednogodišnji rast cijena od decembra 1981. godine.

U julu prošle godine, Biden je rekao da je rekao Jeromeu Powellu, predsjedniku Federalnih rezervi, da je Fed nezavisan i da “treba poduzeti sve korake koje smatra potrebnim za podršku snažnom, trajnom ekonomskom oporavku”.

Fed je 4. maja najavio povećanje kamatnih stopa za pola postotnog boda, a očekuje se da će u junu i julu provesti još dva povećanja za pola postotka. Ciljna inflacija centralne banke je godišnja stopa od 2 posto.

Powell je za Marketplace u intervjuu u četvrtak rekao da bi postizanje tog cilja moglo potaknuti “bol”.

“Proces spuštanja inflacije na 2 posto također će uključivati ​​određenu bol, ali u konačnici bi najbolnija stvar bila ako se ne bismo uspjeli nositi s tim i inflacija bi se ukorijenila u ekonomiji na visokim razinama”, rekao je predsjedavajući Fed-a.

“Ono što možemo kontrolisati je potražnja, ne možemo stvarno utjecati na ponudu našim politikama”, rekao je Powell, objašnjavajući da je ponuda glavni problem i da su globalni događaji također igrali svoju ulogu.

“Dakle, pitanje možemo li izvršiti meko slijetanje ili ne, zapravo može ovisiti o faktorima koje ne kontrolišemo”, zaključio je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare