Dobre navike

Samo pet sastojaka. Najjednostavniji čokoladni cheesecake na svijetu ne peče se i gotov je za manje od sat vremena

Ovaj cheesecake od samo pet sastojaka toliko je dobar da ćete ga poželjeti ponoviti već sutra.

Kada bismo morali odabrati jednu slasticu koja uspijeva baš uvijek i koju vole baš svi, vrlo vjerojatno odabir bi pao na cheesecake.

Kombinacije sastojaka, omjeri, različite vrste krem i svježih sireva, a na kraju i metoda pripreme baš uvijek ovise o ukusu onog ko cheesecake priprema. Za nas je računica jednostavna – kada imamo dovoljno vremena pripremamo onaj koji uključuje pečenje, a kada nam se jede nešto slatko i kremasto, a ne želimo previše vremena provesti u kuhinji, na red dolazi cheesecake bez pečenja. Češće, priznajemo, okrećemo se upravo drugoj opciji i zato nam je recept za "najjednostavniji čokoladni cheesecake na svijetu", kako su ovu slasticu prozvali na portalu Food52, pravo otkriće.

Naime, kako su napisali u svom tekstu, umjesto da inspiraciju traže u drugim receptima za cheesecake koji se ne peku, ovdje je sve počelo od ganachea i promišljanja o tome koliko je zapravo jednostavno zamijeniti slatko vrhnje za krem sir. Upravo je to promišljanje na kraju rezultiralo tortom od sira za koju će vam trebati svega nekoliko sastojaka, manje od sat vremena za pripremu i malo strpljenja dok se torta ne stisne.

Napravite podlogu od krekera ili keksa i maslaca, a zatim je premažite kombinacijom čokolade i omiljenog krem sira. Koristite mliječnu ili tamnu čokoladnu s manjim postotkom kakaa i nećete trebati dodati čak ni šećer, a iako autorica recepta Emma Laperruque piše kako kod ove slastice izbjegava dodatak vanilije i kave u kremu kako bi ostala što jednostavnija, u slučaju da želite napraviti okusom još bogatiji cheesecake, slobodno dodajte koju kašikicu. Dobra ideja bit će i dodatak svježeg voća prije samog posluživanja.

Za najjednostavniji cheesecake trebat će vam:

200 g krekera ili keksa

115 g maslaca

¼ kašikica soli

280 g čokolade

340 g krem sira sobne temperature

Priprema:

Krekere izmrvite rukama ili ih ubacite u blender. Dodajte otopljeni maslac i sol i dobro pomiješajte. Kalup za kolače premažite maslacem sa svih strana pa dodajte krekere s maslacem i čašom ih dobro utisnite u dno. Stavite u zamrzivač. Otopite 225 g čokolade i pustite da se ohladi. Ostatak nasjeckajte. U posudi izmiksajte krem sir dok ne postane prozračan. Dodajte polovicu otopljene čokolade i nastavite miksati, a zatim dodajte i ostatak, još kratko miksajte dok se svi sastojci ne povežu i zatim špatulom umiješajte dio čokolade koju ste nasjeckali. Kremu rasporedite po smrznutoj podlozi i stavite u frižider na najmanje sat i pola, a ostaviti možete i jedan cijeli dan. Prije nego što cheesecake narežete, pospite ga s malo soli i poslužite.