Atlas

Samo za odrasle: Irski park za meditaciju s neobičnim uvjetima

Park zvan Victor’s way nalazi se blizu sela Roundwood sat vremena vožnje od Dublina. Privatni park osmišljen je kao oaza u koju mogu pobjeći svi oni kojima nedostaje mira, tišine i zelenila, što je s vremenom mamilo sve više ljudi, mladih, porodica… I stvorilo neočekivan problem zbog kojeg je čak demonstrativno zatvoren 2015. godine.

Ponovo je otvoren godinu dana kasnije, ali ovaj put pod posebnim upozorenjem. Vlasnici parka zovu ga „mjestom za kontemplaciju odraslih, a ne zabavnim tematskim porodičnim parkom“ – i žele da tako ostane. Štaviše, kažu kako preferiraju posjetioce između 28 i 60 godina, a voljni su progledati kroz prste i onima između 18 i 28, te starijima od 60.

Neobične skulpture

Naime, skulpture koje ga krase inspirirane su istočnjačkim religijama i vjerovanjima, pa ćete sresti hinduistička božanstva i motive slonova, ali i brojne motive eksplicitnije prirode i objašnjenja za publiku stariju od 18 godina.

PROČITAJTE  Irski premijer u borbi protiv koronavirusa: Radit će kao ljekar jednom sedmično

Nijemi kipovi govore hiljadu riječi…

Za izradu gotovo 40 skulptura skulptura bilo je potrebno 20 godina, a glavna ideja bila je prikazati duhovni razvoj čovjeka, naročito onima koji prolaze kroz krizne i problematične periode u životu.

Neke skulpture simboliziraju probleme modernog društva, pa zbog toga mogu biti i pomalo uznemirujući. Naprimjer, „Podijeljen čovjek“ prikazuje čovjeka koji sam sebe trga na dva dijela, ukazujući na mentalno stanje rastrojene osobe. U ovom slučaju to je 30-godišnjak koji ne može odlučiti u kojem životnom smjeru krenuti.

Nije dozvoljen ulaz djeci

Posebno sablasna skulptura je ona čovjeka koji ne može izaći iz vode, kao da je ukopan u nju. Predstavlja ono što se u popularnoj kulturi zove „burnout“, ili izgorijevanje, najčešće od posla. Pojedinac pritom gubi doticaj sa stvarnošću a kip upozorava kako trčanje u krug i ponavljanje istih loših navika dodatno ubijaju čovjeka.

PROČITAJTE  Pilot koji je bacio bombu na Hiroshimu nije želio sahranu ni nadgrobni spomenik. Ne zbog griže savjesti

Neke skulpture su tako popraćene opisima psihološkim stanja i idejama kako si pomoći.

Svi oni odmaraju u zelenilu koje se prostire na devet hektara površine, a krase ga i mali potoci i šumovita područja. Većinu skulptura izradio je sam vlasnik parka, Victor Langheld, koji je velik dio života proveo u Aziji, tj. Tajlandu, Japanu, Šri Lanci…

Park otvoren ljeti

Posvećen je Alanu Turingu, slavnom engleskom matematičaru i teoretičaru računarstva po kojem je ime dobio i Turingov test inteligencije računara, tj. programske podrške. Ove godine će osvanuti i na novoj britanskoj novčanici od 50 funti.

Park je otvoren javnosti u ljetnim mjesecima, piše Pun kufer.

Tagovi:


Povezani postovi: