Svijet

San Marino na granici bankrota. Poreski raj mogao bi izgubiti samostalnost

Republici San Marinu prijeti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon panedmije kovid-19 bankrotira, a zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1.300 godina dugu samostalnost, pise dnevni list “Il fatto Quotidiano”.

Republika San Marino je na početku pandemije oklijevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1.200 građana od ukupno 33.000 i procentualno skočila na prvo mjesto po broju zaražanih u svijetu, vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mjere.

Idelano mjesto za sakrivanje novca i zametanja tragova

Još prije pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbjegli finansijsku propast vlasti San Marina traže pomoć od prvog susjeda Italije, i “BankItalije”.

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idelano mjesto za sakrivenje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali “pojele su ih banke”, tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savjetnik opozicione demokratske partije.

Ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi “pasti” u ruke kineskom ili ruskom kapitalu

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U posljednih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju virusakorona bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

Da bi ublažila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice “Titano” (ime po planini Titano na cijim obroncima se prostire država) u vrijednosti od 500 miliona eura.

Jedan “titano” vrijedi jedan euro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život.

Uvođenje PDV-a bio bi presedan u historiji najmanje države na svijetu

Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrijednost, što bi bio presedan u historiji najmanje države na svijetu.

“Il fatto Quotidiano” piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi “pasti” u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih imstitucijama kao što je UN, OSCE i sl.

U San Marinu živi oko 10.000 Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što dio italijanskih političara apeluje “da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane”, tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare