Politika

Sanela Gorušanović-Butigan privremena predsjednica VSTV-a

Sanela Gorušanović-Butigan izabrana je danas izabrana za privremenu predsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Milan Tegeltiija danas je službeno podnio ostavku, nakon čega je napustio sjednicu.

Sanela Gorušanović-Butigan rođena je u Sarajevu 1974. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1998. godine.

Pripravnički staž je obavila na Općinskom sudu II Sarajevo u periodu od 1999. do 2001. godine, a pravosudni ispit položila u junu 2001. godine pred Komisijom Federalnog ministarstva pravde.

Kao stručna saradnica Općinskog suda u Sarajevu je radila od septembra 2001. do marta 2007. godine.

Za sudiju Općinskog suda u Sarajevu je imenovana u martu 2007. godine, gdje u kontinuitetu do danas radi na parničnom odjeljenju. Paralelno obavlja i dužnost zemljišno – knjižnog sudije u Zemljišno – knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu.

Predavač i učesnik većeg broja seminara, savjetovanja i konferencija u oblasti primjene Zakona o zaštiti od klevete i člana 10. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, te međunarodnim projektima pod pokroviteljstvom VSTV-a BiH.

Za člana VSTV-a BiH izbrana je u junu 2020. godine iz reda sudija kantonalnih i općinskih sudova Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sjednici VSTV-a BiH održanoj 24.6.2020. godine izabrana je za potpredsjednicu VSTV-a BiH.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare