Politika

Sanitarna inspekcija provela 5.400 nadzora od 3. marta do 12. jula u KS

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je danas sastanak s direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahirom Halilovićem koji ga je informisao da je u periodu od 3. marta do 12. jula ove godine, sanitarna inspekcija uradila 5.400 inspekcijskih nadzora, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Naveo je kako je izdano 550 rješenja s ciljem otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, dok je uručeno 85 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 145.000 KM. Ovo je, po riječima direktora, djelovanje inspekcije u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno poštivanja socijalne distance i nošenja maski.

“Tokom inspekcijskih nadzora insistira se na preventivnim i korektivnim mjerama prije nego se poduzmu represivne mjere”, istaknuto je tom prilikom.

Potrebno je omogućiti nova upošljavanja u Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove jer i dalje nema dovoljno zaposlenih u sanitarnim, ekološkim, stambenim inspekcijama.

– Mnogo je posla, a naši se inspektori na terenu susreću s brojnim izazovima, a često su izloženi i fizičkim napadima – istakao je direktor Halilović.

Dodao je da imaju odličnu saradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vladom KS.

U vezi s prevencijom i zaštitom zdravlja stanovnika u javnom prijevozu Kantona Sarajevo, direktor Halilović informirao je premijera da se vrše redovne kontrole i da je stanje zadovoljavajuće, uvažavajući podatak da se oko 1,5 posto kontrolisanih nije pridržavalo preporučenih i obavezujućih mjera zaštite.

Također je razgovarano o potrebi pokretanja procedure za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskim poslovima.

Inspekcija će i dalje raditi na suzbijanju sive ekonomije i jačanja zdravstvene zaštite stanovništva u Kantonu Sarajevo.

Premijer Nenadić je izrazio podršku Upravi za inspekcijske poslove, pohvalio je njen rad tokom prethodnog perioda intenzivne borbe protiv koronavirusa te stavio na raspolaganje sve resurse koje ima Vlada kako bi rad Uprave bio još efikasniji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare