Vijesti

Sanja Vulić objasnila zašto je podnijela prijavu protiv CIK-a te Mirka Šarovića i Branislava Borenovića

Sanja Vulić, poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine, ranije je potvrdila da je Tužilaštvu BiH podnijela prijavu protiv članova Centralne izborne komisije i lidera Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, zbog, kako navodi, zloupotrebe položaja i nanošenja štete gradu Doboj, u kome još nisu potvrđeni rezultati lokalnih izbora.

Osim Željka Bakalara, predsjednika CIK-a, te Šarovića i Borenovića, Vulić je tužila i članove CIK-a Suada Arnautovića, Vanju Bjelica Prutinu, zatim Irenu Hadžiabdić, Jovana Kalabu i Ahmeta Šantića.

Vulić je danas održala i press konferenciju na kojoj je obrazložila podnošenje prijave.

“Podnosim prijavu protiv navedenih lica jer su iskorištavali svoj položaj i ovlaštenja čime su građanima Doboja nanijeli nesagledivu štetu i teško povrijedili njihova prava. Nisu ispoštovali odredbe Izbornog zakona BiH koje propisuju da CIK u roku od 30 dana od dana održavanja izbora utvrdi i objavi potvrđene rezultate izbora”, navela je ona.

PROČITAJTE  I Centralna banka BiH se oglasila o lažnim novčanicama koje su se pojavile

Dodaje da CIK suprotno Izbornom zakonu ne utvrđuje i ne objavljuje rezultate izbora u Srebrenici i Doboju, već da samo izlazi s informacijom da će se to desiti kada budu stvoreni uvjeti za takvo što.

“Postoji sumnja da su predsjednik i pet članova CIK-a, koji su na sjednicama glasali za takvu odluku, počinili i još uvijek čine krivično djelo zloupotreba i ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH. Također, postoji i osnov sumnje da su ovakvo postupanje prijavljenih osmislili, podstrekavali i pomagali i to još uvijek čine prijavljeni Mirko Šarović i Branislav Borenović”, napomenula je Vulić.

Zbog svega navedenog, ona je predložila da Tužilaštvo BiH naredi provođenje istrage protiv prijavljenih osoba, da provjeri navode i u konačnici da podigne optužnicu.

PROČITAJTE  PDP: Dodikovo opasno i neozbiljno djelovanje šteti RS. Bili smo potpuno u pravu

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare