Vijesti

Sarajevom se širi jeziv smrad sa deponije Smiljevići. Nadležni kažu da se niko ne žali, ekolozi upozoravaju

Sarajevom se ponovo širi nesnosan smrad sa deponije Smiljevići. Problem je to koji je star već nekoliko godina, a građani, posebno naselja koji su u direktnoj blizini deponije, konstantno ukazuju na problem koji prerasta već u zdravstveni i ekološki.

Nedavno su najavljeni radovi na proširenju sanitarne plohe za odlaganje komunalnog otpada na deponiji Smiljevići. Za ove radove Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo osiguralo je 614.052 KM. 

Ministar Hadžiahmetović: Pokušavamo riješiti probleme

Kako su pojasnili tada iz Ministarstva, to bi značilo rješenje problema sa kojima se građanima godinama unazad suočavaju. Međutim, proteklih nekoliko dana Sarajlije se doslovno guše u smradu.

Na Raport smo pozvali ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Envera Hadžiahmetovića. Ministar kaže kako on o tome nema nikakve informacije.

“Nemam te informacije, to sve održava KJKP Rad. Nismo dobili niti jednu prijavu niti papir da se žale. Mi svakako pokušavamo učiniti sve da se problemi riješe. Radimo plohu, na kojoj bi se za nekih šest mjeseci moglo odlagati smeće”, kazao je Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović: Odvukli smo po 200 tona smeća sa nelegalnih deponija

Dodao je kako u proteklom periodu intenzivno rade na uklanjaju nelegalnih deponija, te da su iz svake opštine u Kantonu Sarajevo odvukli po 200 tona smeća sa nelegalnih deponija.

“Devet dana smo na području općine Novi Grad, prije toga smo bili u Općini Ilidža, Stari Grad, Vogošća, Općina Centar. Mjesec dana radimo intenzivno na uklanjaju divljih deponija. To je ono što možemo u ovom trenutku da uradimo. Generalno idemo na to da imamo upravljanje otpadom i da na deponiji Smiljevići imamo postrojenje za reciklažu, ali za to treba vremena i ne može odmah. Jednostavno, to je proces koji traje, ne može ništa preko noći. Mislim da bi Rad trebao da ima više informacija”, kazao je Hadžiahmetović za Raport.

Ramić: Povećan broj otpada

Glasnogovornik JKP “RAD Mirza Ramić za Raport također kaže kako oni nemaju nikakvih pritužbi.

“Nije bilo nikakvih aktivnosti mimo onoga što je propisano. Provodi se sanitarno odlaganje otpada, shodno već određenim propisima. Činjenica je da imamo povećan broj otpada građevinskog tipa, kabastog, zelenog otpada koji se odlaže pored posuda. Naravno, time se stvaraju divlje deponije”, kazao je Ramić.

Ramić: Deponija Smiljevići aktivnosti provodi shodno propisu

Međutim, kaže dodatne probleme stvaraju upravo divlje deponije te povećan broj ‘zelenog otpada’.

“Moramo biti jasni da na ovim visokim temperaturama bilo kakav komad povrća, voća, ostatak hrane ukoliko se odloži na površinu na koja ne trebala biti predmetom odlaganja otpada, dolazi do neželjenih efekata. Što se tiče deponije Smiljevići, tu se aktivnosti provode shodno propisu”, zaključio je Ramić.

“Eko-akcija”: Nisu riješeni osnovni problemi

Međutim, Anes Podić iz Udruženja građana Eko-akcija kazao je za naš portal da osnovni problemi na deponiji Smiljevići nisu nikada riješeni.

Podić: Smrad nam guši stanovništvo

“Pri raspadanju odloženog otpada nastaje deponijski gas, taj gas se mora prikupiti i treba se barem spaliti. Prije 15 godina na deponiji je bilo postrojenje koje je na osnovu tog gasa pravilo električnu energiju. Kako je domaće preduzeće preuzelo, sve je to odumiralo. Nažalost, deponija Smiljevići ne zadovoljava sanitarno uslove. Smrad nam guši stanovništvo”, kazao je Podić.

Dodao je da posljednjih nekoliko mjeseci smrad intenzivniji.

“Toplo vrijeme, odnosno kombinacija toplog i vlažnog vremena dovode do veće emisije deponijskog gasa. Smrad je intenzivniji”, kazao je Podić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare