Sarajevski ugostitelj Denis Stojnić zatvorio kafiće: Vladajuća elita nema sluha za naše probleme

2687

Ekonomska situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa postaje sve teža. Od početka pandemije stručnjaci upozoravaju da nas čeka teška zima. Međutim, posljedice se počinju već osjećati. Jedan od najpoznatijih sarajevskih ugostitelja Denis Stojnić danas je zatvorio svoja tri objekta u centru grada.

Stojnić kaže kako od početka pandemije nije otpustio niti jednog radnika, ali ističe da dalje više ne može.

„Nažalost, usljed trenutne situacije koja je djelomično uzrokovana pandemijom COVID virusa, ali u najvećoj mjeri ‘suludim’ mjerama nekompetentnog Kriznog štaba, kao i vladajuće elite koja nema ni znanja ni volje, a ni sluha za potrebe ugostiteljskog sektora, prinuđeni smo trenutno zatvoriti ‘Cheer’s Kitchen’, ‘Cheers Pub’ i  ‘Murphy’s’. Od početka pandemije trudili smo se poštovati sve mjere, nismo otpustili niti jednog radnika te smo ulagali u prilagođavanje objekata epidemiološkim preporukama.

Zauzvrat smo dobili kaznene ekspedicije od strane inspekcije koje su se ponašale kao da skupljaju harač. Izuzev Općine Stari Grad i načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji su zaista zajedno s nama uložili nadljudske napore, niko od onih koji žive na nas račun, i to luksuzno, nije se udostojio niti da napravi sastanak na kojem smo insistirali, a kamoli da učini nešto konkretno“, kaže Stojnić.

Ističe kako su ovi lokali kao dio franšize koja je godinama uspješno poslovala pod okriljem porodice Stojnić, on se ne žali niti traži pomoć za sebe i svoju porodicu lično.

„Ali, sa svakim objektom koji smo prinuđeni da zatvorimo 10 -tak ljudi ostaje bez posla direktno. To znači isto toliko porodica ostaje bez egzistencijalnih sredstava za život. Mi nismo ostavili svoje uposlene na cjedilu ni za vrijeme lockdowna, pa nećemo ni sada.

Zaista, bez obzira na dobru volju, ovo je veće od nas, ovdje se država mora uključiti. Nadam se da griješim, ali sve ovo vodi do strašne eskalacije i socijalnih nemira“, govori Stojnić, dodajući da trenutno od njegovih ugostiteljskih objekata rade samo „Tesla Pub“ i „City Lounge Sarajevo“.