Vijesti

Sarajlija o optužnicama za opsadu Sarajeva: Imamo tri tužioca, jedan je već dugo na bolovanju

Tokom sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, glavna tužitaljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija upitana je o istragama o ratnim zločinama u Sarajevu, tačnije o granatiranju i snajperisanju tokom opsade glavnog grada.

Zastupnik Aljoša Čampara pitao je koliko tužilaca radi u Odjelu za ratne zločine.

"Ako može tužiteljica da nam kaže koliko predmeta se vodi po ratnim zločina, i ima li u planu dizanje optužnica za ratne zločina koji su se desili u Sarajevu u kojima su stradali civili", pitao je Čampara.

Poznato je da još nijedna optužnica nije podignuta za granatiranje i snajperisanje tokom opsade Sarajeva niti za ubijanje djece.

Sarajlija je dala odgovor.

"Rade tri tužioca, jedan je duže vrijeme na bolovanju, dakle dva rade efektivno", navela ja ona.

Potom je objasnila da Tužilaštvo KS ne može vršiti istrage niti formirati nove predmete.

"Najveći broj premeta je po nepoznatim počiniocima, a 10 gdje je poznati izvršioc, u četiri imamo najveći broj osumnjičenih odnosno prijavljenih i tu su raspisane međunarodne potjernice.

Mi radimo na tome da aktueliziramo predmete, pokušavmao doći do adresa osumnjičenih da ih ispitamo preko međunarodne pravne pomoći. Ako mognemo da podignemo optužnicu jer ne možemo računati da će nam biti isporučeni, jer su državljani i drugih država. Mi ćemo razmotriti krivično gonjenje, ali to će biti odluka gdje ćemo razmotriti sve opcije", rekla je ona.

Kaže da Tužilaštvo KS nije u mogućnosti da otvara nove predmete jer im to nije omogućeno strategijom.

"Mi radimo samo predmete za koje su se Sud BiH i Tužilaštvo BiH oglasili nenadležnim.

Puno vremena se provelo i izgubilo u tom označavanju predmeta za nadležnost. Veliki broj je naših predmeta otišao u Istočno Sarajevo, neki i na državni nivo. Mi nismo u prilici da vadimo činjenice i dokaze iz Haga i da formiramo nove predmete, to je u ovom momentu zadatak Državnog tužilaštva", rekla je glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija.