Politika

Šarović: Apsurdno je bez dogovora zakazivati sjednice Predstavničkog doma

Poslanik Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović smatra apsurdnim da se zakazuju sjednice Predstavničkog doma bez dogovora, koji je potrebno postići.

"Ne vidim neku posebnu svrhu obzirom na to da se ne mogu donositi neke odluke i zaključci. To je potpuno jasno i neracionalno. Zašto se ne prave koraci da se prevaziđe ova situacija to je pitanje za one koji su u parlamentarnoj većini. To je najvažniji zadatak i potreba da se u tom smislu čine kredibilni koraci", kazao je Šarović novinarima u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma PSBiH.

Smatra da nema svrhe da se samo zakazuju sjednice "tek tako da se dođe".

"To je pitanje za one koji već tri godine čine parlamentarnu većinu i dijele vlast u ovoj zemlji na državnom nivou. Oni neka daju odgovore", poručio je Šarović tokom pauze u današnjem zasjedanju Doma.

Ni današnjoj sjednici ne prisustvuju predstavnici bh. entiteta Republika Srpska, čime je nastavljena opstrukcija rada državnih institucija, uključujući i Parlamentarne skupštine.

Predstavnici iz RS u državnim institucijama odbijaju učestvovati u radu i donošenju odluka nakon što je bivši viski predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH u julu kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.