Vijesti

Šarović: “Dodik se ponašao kao da je on Republika Srpska i njegov avanturizam će osjetiti građani RS”

Sada je jasno da je priča Milorada Dodika i SNSD-a o vraćanju nadležnosti bila obična politička igra i da će njen jedini rezultat biti narušavanje ugleda Republike Srpske i njene ekonomske pozicije, izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

On navodi da je na sceni povlačenje i reteriranje Dodika u odnosu na onu robusnu politiku kada je najavljivao mnogo stvari, a koja je sada pukla kao napuhani balon.

-Dodik je tada je govorio da će Srpska vratiti nadležnosti i pokušao da stvari predstavi tako kao da je on Republika Srpska i da on sam donosi odluke. Međutim pokazalo se kako on donosi odluke u ambasadama i raznim sastancima - ističe Šarović, prenosi BN TV. 

On kaže da sada Dodik ulazi  u pogodbenu fazu koje smo, dodaje Šarović, bili svjedoci mnogo puta ranije.

-Desilo se ono što smo mi predviđali. Sada Dodik pravi ključni zaokret i pokušava spasiti što se može i radi sve da spasi svoju čast, ako je to uopšte moguće spasiti. Ja smatram da nije moguće i da će on  biti gubitnik u  ovoj priči - istakao je Šarović.

On je poručio da je Dodik ateriranjem i odustajanjem od krupnih političkih poteza koje je obećavao ponizio Narodnu skupštinu RS.

Dodik: Avanturizam bez pokrića

-U nekoj euforičnoj fazi najavljivano je da će NSRS donijeti odluke o vraćanju nadležnosti. Na kraju svelo se na to da je se on mimo odluka NSRS odučio na jedan defanzivan pristup i vidimo kako sada gura neke manje bitne varijante koje se odnose na smanjivanje Oružanih snaga BiH i slično.

Mislim da je sada uopšte besmisleno  održavanje posebne sjednice NSRS, jer ne vjerujem da ima o čemu da se razgovara izuzev nekih izvještaja koji su benigni i nebitni u cijeloj priči - napominje Šarović.

On kaže da će posljedice Dodikovog avanturizma osjetiti građani Republike Srpske.

-Vidimo da se u Evropskoj uniji, Bruxellesu, Berlinu i Washingtonu razgovara o Republici Srpskoj i Dodiku i već imamo više inicijativa poslaničkih grupa u kojima se traže sankcije i za Republiku Srpsku.

Mislim da ćemo to osjetiti kada su u pitanju investicije i ulaganja u RS koja je sada praktično označena kao crna tačka na mapi u koju ne treba investirati - rekao je Šarović.
 
On upozorava da avanturizam u koji je Srpska uvučena i kome možda još nije kraj, može značajno narušiti njen ugled, ali i ekonomske i druge pozicije.