Politika

Šarović opleo po Dodiku: Baš nas briga sa kim će on razgovarati. Ideja mirne disolucije je zamka za nespremnu RS

Mirko Šarović, lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović istaknuo je da je za ovu stranu nedopustiva inicijativa člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati, ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora, a to je inicijativa za raspakivanje Daytona što je za nas nedopustivo”, kazao je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

Navodi da je problem to što je Dodik svojom izjavom poručio da je “Dayton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od (turskog predsjednika Recepa Tayyipa) Erdogana da se uključi u tu temu i posreduje”.

PROČITAJTE  Komšić: Priča o Izbornom zakonu se pretvara u farsu

“Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikavih dodirnih tački, jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske.

Naivno je vjerovati da trenutno postoje unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru, isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što ih taj bh. entitet danas posjeduje”, istaknuo je lider SDS-a, dodavši:

“Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu.

Ideja mirne disolucije tačka razlaza” politika SDS-a i Dodika i njegovog SNSD-a je najopasnija zamka za nespremnu Republiku Srpsku. Odlučno ćemo se suprostaviti svakoj takvoj inicijativi”, istaknuo je Šarović.

PROČITAJTE  Schmidt u Bundestagu: Neće uspjeti taktika nekih političara u BiH da samo šute u nadi da ćemo izgubiti zanimanje


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare