Svijet

Sastaju se ministri NATO-a nakon Trumpove najave povlačenja vojnika iz Njemačke

Ministri odbrane NATO-a počinju u srijedu dvodnevne pregovore s predsjednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trumpom koji je najavio da će drastično smanjiti broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tražio je način da umanji važnost najave koja se tiče dviju članica u utorak, no čini se da je to zasjenilo samu videokonferenciju.

Na dnevnom redu je NATO-ova strategija prevencije zbog povećanja ruske flote modernih nuklearnih projektila.

Nekoliko NATO članica također je najavilo pojačana ulaganja, Stoltenberg je rekao.

Odbrambena alijansa koju čini 30 članica u srijedu bi također trebala donijeti operativni plan za slučaj drugog vala zaraze covidom-19, prema Stoltenbergu, te zalihu medicinske opreme i krizni fond.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je najavio smanjenje broja američkih vojnika u Njemačkoj s 34.500 na 25.000 čime je potvrdio nagađanja medija. Trump je ovaj potez opravdao zamjerkama na račun Njemačke da u punom obimu ne ispunjava svoje finansijske obveze prema NATO-u.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u Varšavi je naglasio da američke jedinice u Njemačkoj nisu stacionirane prvenstveno kako bi štitile Njemačku nego da služe i interesima ostalih članica NATO-a.

“Prisustvo američkih vojnika u Njemačkoj nije samo važno za sigurnost Njemačke nego i za sigurnost SAD-a i Evrope”, rekao je Maas.

U Njemačkoj se nalaze neke od najvažnijih vojnih baza američke vojske iz kojih se koordiniraju i vode vojne akcije na Bliskom i srednjem istoku.

Prema informacijama medija, Washington bi dio vojnika mogao prebaciti i u Poljsku. Poljski ministar vanjskih poslova je nakon susreta s Maasom naglasio kako “Poljska ni na koji način nije umiješena u planove SAD-a”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare