Svijet

Sastanak šefova NATO-a. U fokusu gomilanje ruskih trupa blizu ukrajinske granice

Ministri vanjskih poslova članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) sutra će započeti dvodnevni skup na kojem će razgovarati o nizu pitanja, uključujući jačanje ruske vojske u blizini ukrajinske granice.

Sastankom u Rigi, glavnom gradu Latvije, predsjedavat će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Očekuje se da će Rusija biti u fokusu sastanka nakon nedavnog jačanja ruskog vojnog prisustva u blizini ukrajinske granice.

Čelnici NATO-a otvoreno optužuju Rusiju da izaziva ozbiljne prijetnje svojim vojnim aktivnostima oko ukrajinske granice i na Krimu koji je ilegalno anektiran 2014. godine.

– Rusija mora pokazati transparentnost, smanjiti napetosti i deeskalirati – kazao je Stoltenberg prošle sedmice.

Rekao je da će šefovi diplomacija NATO-a razgovarati i o migracijskoj krizi na granici s Bjelorusijom te je dodao da je ta kriza izazvana ciničnom zloupotrebom ranjivih ljudi za vršenje pritiska na NATO saveznike Poljsku, Latviju i Litvu.

PROČITAJTE  Moskva prijeti Zapadu: "Ignorirate nas i dalje? Pripremite se na najozbiljnije posljedice"

Ministri NATO-a će razmotriti i sigurnosnu situaciju u Afganistanu, Ukrajini i Gruziji, kao i ulogu NATO-a u promicanju stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadnog Balkana.

Nekim sjednicama sastanka prisustvovat će i ministri vanjskih poslova Švedske, Finske, Gruzije i Ukrajine, koje nisu članice NATO-a.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare