Vijesti

Sastanak Vučić – Merkel: Njemačka kancelarka poslala poruku Srbiji i regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemačka kancelarka Angela Merkel obraćaju se novinarima nakon bilateralnog sastanka.

Predsjednik Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će i kada Angela Merkel ne bude kancelarka na isti način da govore o tome šta je uradila za Srbiju.

„Želim da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost kancelarki Njemačke što je u našoj zemlji. To je za nas velika čast. Imali smo konkretne razgovore“, rekao je Vučić.

Na sastanku je bilo razgovora i o usklađenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politike EU i Vučić je naveo da je posljednjih četiri mjeseca postignuta usklađenost sa 46 na 62,5 posto sa deklaracijama EU.

„Razgovarali smo i na konkretnim rezultatima Berlinskog procesa. Ovih dana imaćemo priliku da vidimo ono što je najkonkretnije moguće naslijeđe rada Angele Merkel“, rekao je Vučić.

Njemačka kancelarka se zahvalila na gostoprimstvu sa kojom je primljena u Beogradu i dodala da su odnosi Srbije i Njemačke, odnosi punog povjerenja, te poručila da je pred regionom i Srbijom još dug put.

„Drago mi je što sam opet mogla da dođem u Srbiju i kroz godine zajedničke saradnje smo došli do odnosa punog povjerenja. Postigli smo cijeli niz rezultata bez obzira što predstoji još dugi put pred Srbijom i regionom. Naše dvije države su međusobno blisko povezane“, rekla je Merkel i dodala:

„Imamo jako uspješnu priču iza nas“.

Vučić je govorio o projektima koji su u regionu započeti zahvaljujući Merkel, ali i investicijama koje su iz Njemačke stigle u Srbiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel došla je do Palate Srbija, gdje joj je priređen svečani doček, a pripadnici Vojske Srbije ispalili su nekoliko počasnih plotuna, piše Nova.rs.

Gardisti su ispred Palate Srbija izveli himnu Srbije i Njemačke, a delegacija je ušla u zgradu. Ubrzo predsjednik Vučić izašao je sa njemačkom kancelarkom Merkel na terasu Palate Srbija koja se nalazi nedaleko od Parka prijateljstva, gdje su kratko razgovarali, a zatim su otišli u salu gdje je u toku bilateralni sastanak.

Inače, nedaleko od Palate Srbija aktivisti Pokreta za preokret razvili su transparent na kojem je pisalo „Odlazite već jednom gospođo Merkel“.

Prethodno je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, njemačku kancelarku je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pred njen dolazak rekao da „ima veliku tremu“.

Predsjednik Srbije uručio je njemačkoj kancelarki buket cvijeća, a ispred aviona su bili postrojeni srpski gardisti.

Angela Merkel došla je u dvodnevnu posjetu Srbiji, gdje će se, pored predsjednika Srbije, sastati i sa predstavnicima civilnog društva, a biće organizovana i radna večera.

Ranije je najavljeno da će Aleksandar Vučić pokloniti njemačkoj kancelarki pirotski ćilim i još jedan lični poklon, koji je iznenađenje.

Podsjetimo, njemačka kancelarka se nalazi na oproštajnoj balkanskoj turneji, a nakon Beograda sutra ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerom Albanije Edijem Ramom, zatim će imati zajednički ručak sa šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, a potom i odvojene sastanke sa premijerima Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Kosova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare