Region

Sastanak Vučića i Kurtija još uvijek traje

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Albina Kurtija i evropskih posrednika u dijalogu i dalje traje u Ohridu, iako je počeo prije više sati.

Razgovor Vučića i Kurtija sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom počeo je nešto prije 15.30.

Sastanak pa pauza

Poslije sat i po razgovora napravljena je kratka pauza. Prije trilateralnog sastanka, Borrell i Lajčak su prvo razgovarali sa Vučićem, a potom sa Kurtijem.

Pauza između bilateralnih i zajedničkog sastanka trajala je duže od dva sata. Novinari koji su u pres-centru u Ohridu nisu imali informacija o tome šta se dešavalo u tom periodu, prenosi FENA.

Portparol EU Peter Stano rekao je novinarima u Ohridu da će se Borrell obratiti javnosti po završetku zajedničkog sastanka. No, nije poznato kada će to biti.

Novinari u Ohridu iščekuju i obraćanja Vučića i Kurtija. Ipak, nije poznato ni kada će to učiniti ni kojim redoslijedom.

U Ohridu je i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar. Njegovo obraćanje novinarima također se pominje kao mogućnost.

Bivša Titova vila

Sastanci su organizovani u vili Biljana. To je bivša ljetna rezidencija Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila.

Kompleks je skriven u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida. Novinarima nije dopušten pristup.

U fokusu današnjeg sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Vučić i Kurti su se usmeno saglasili sa tim sporazumom na prethodnom sastanku, 27. februara u Bruxellesu. Prema riječima Borrella, ostalo je da se dogovore o mapi puta za njegovu primjenu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare