Sport

Sastavljen izvještaj o Maradoninoj smrti: Jedan detalj je šokantan

Diego Armando Maradona, legenda argentinskog fudbala, preminuo je krajem prošle godine, ali i dalje traje istraga okolnosti pod kojima se to desilo.

Posljednjih dana se u javnosti pisalo o izvještaju u kom se sugeriše da je nepravilna medicinska njega izazvala tragičan ishod. Taj izvještaj je svoj zaključak dobio u petak.

Na to se mesjecima unazad žalila i porodica Maradone, ali je sada utvrđeno da su lični doktori čuvenog fudbalera pokazali nemar, zbog čega im prijete krivične sankcije.

„Maradona nije bio u punoj kontroli nad svojim mentalnim kapacitetima i nije bio u stanju da odlučuje o svom zdravlju i njezi“, navodi se u izvještaju.

Najšokantniji dio izvještaja odnosi se na period kada je El Pibe počeo da pokazuje znake da nešto nije u redu.

Konkretno, hitna pomoć nije pozvana bar 12 sati prije nego što su organi fudbalske legende počeli da otkazuju.

„Maradona je počeo da umire bar 12 sati pre 12.30, 25. novembra 2020, što znači da je već pokazivao nedvosmislene znake perioda prolongirane agonije, pa možemo da zaključimo da pacijent nije bio adekvatno pregledan pre 12.30, 25. novembra u trenutku smrti“, piše u izvještaju.

Izvještaj je sastavio panel od 20 medicinskih eksperata. Oformio ga je javni tužilac u Argentini kako bi se utvrdile okolnosti Maradonine smrti.

Panel je sastavio dokument od 70 strana, a Leopoldo Luke, Agustina Kosačov, Karlos Dijaz i još dve medicinske sestre su pod istragom. Prijeti im do 15 godina robije, ako budu optuženi i osuđeni.Povezani postovi: